Familia unui bărbat din Salonta, care şi-a pierdut viaţa, în vara anului 2021, alături de fiul său în vârstă de şase ani, într-un accident produs la ieşirea din Biharia, a protestat, ieri, în faţa Palatului de Justiţie din Oradea. Rudele celor două victime spun că, deşi de la tragedie au trecut aproape doi ani şi jumătate, şoferul vinovat nu a fost tras la răspundere.  Kristaly Lehel, redactorul şef al cotidianului Bihari Naplo, a fost trimis în judecată abia anul acesta, primul termen al procesului fiind ieri, la Judecătoria Oradea.

 

Tragedia de pe DN19

Accidentul rutier în care şi-au pierdut viaţa Ciprian şi fiul său, Luca, s-a produs într-o duminică dimineața pe DN19, în afara localității Biharia. În accident au fost implicate două autoturisme, o Mazda, condusă de un bărbat de 45 de ani din județul Harghita și un Mercedes, condus de bărbatul de 38 de ani din Salonta. Impactul a fost frontal, iar în urma coliziunii violente au decedat atât șoferul Mercedesului, bărbatul de 38 de ani din Salonta, cât și fiul său, în vârstă de 6 ani, pasager. Tragedia a avut loc în data de 25 iulie 2021, la vremea respectivă IPJ Bihor transmiţând că, „un bărbat de 45 de ani din localitatea Bălan, județul Harghita, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Biharia-Oradea nu s-a asigurat corespunzător în timpul unei manevre de depășire și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism, condus din sens opus de un bărbat de 38 de ani din municipiul Salonta. În urma accidentului rutier conducătorul celui de-al doilea autoturism și un minor de 6 ani din Salonta, pasager în același autoturism au suferit leziuni care din nefericire le-au provocat decesul”. Alte cinci persoane au fost rănite, fiind transportate la spital. Şoferul care a provocat accidentul este Kristály Lehel, redactorul şef al cotidianului Bihari Napló din Oradea. Bărbatul a vrut să depăşească autoturismul care circula în coloană, în faţa sa. Nu s-a asigurat şi a intrat frontal în maşina condusă de Ciprian, care nu a mai putut evita impactul. El a murit pe loc, iar Luca, băiatul lui, a fost găsit de echipajele medicale în stop cardio-respirator. Nici copilul nu a mai putut fi salvat, în ciuda manevrelor de resuscitare. Soţia lui Ciprian şi mama lui Luca a fost rănită şi transportată la spital, alături de alte două adolescente care călătoreau în aceeaşi maşină. Kristaly Lehel şi fiul său, în vârstă de 15 ani, au suferit, de asemenea, leziuni care au necesitat spitalizare şi intervenţii chirugicale.

 

„Vrem dreptate”

La aproape doi ani şi jumătate de la tragedia de pe DN19, familia celor două victime a organizat, ieri, un protest, în Parcul Traian, în faţa Palatului de Justiţiei din Oradea, nemulţumită de tergiversările din dosar şi de faptul că şoferul vinovat nu a fost încă tras la răspundere. Kristaly a fost trimis în judecată abia anul acesta, primul termen în proces fiind stabilit, la Judecătoria Oradea, ieri. „Au trecut doi ani şi patru luni de când băiatul meu şi nepotul meu au fost ucişi într-un accident, iar şoferul vinovat nici la ora actuală nu a fost tras la răspundere. Vrem să se facă dreptate, atâta dorim. Am stat şi am aşteptat doi ani şi patru luni, numai noi ştim cum ne-am chinuit, şi nu ştim nimic. El (n.r.şoferul) încearcă să tragă de timp, cere tot felul de expertize. Cere să se ţină cont de faptul că nu a fost băut. De noi cine ţine cont? Noi cum suntem? Vrem să ţină judecătorul cont şi de noi. El vrea să scape ca şi cum nu are nicio vină”, a spus, ieri, mama bărbatului şi bunica copilului, Florica German. Rudele spun că pe parcursul urmăririi penale, Kristaly Lehel nu a avut nicio restricţie, împotriva sa nefiind luată nicio măsură preventivă. „El a omorât doi oameni şi se plimbă liniştit, nu are nicio restricţie, îşi vede de treabă. A tot tergiversat lucrurile, a cerut expertize peste expertize, la Timişoara. A venit dosarul de la Timişoara, a ajuns iar la Poliţie, de la Poliţie la Parchet, şi uite aşa s-a plimbat de ici colo şi nu s-a întâmplat nimic. Noi trăim cu durerea şi cu sufletul distrus”, a mai declarat, ieri, Florica German. În opinia rudelor celor două victime, Kristaly ar fi trebuit să fie deja în închisoare. „Noi dacă omoram pe cineva, făceam puşcărie. A luat două vieţi, alte persoane au ajuns la spital. Nu a fost închis atunci, dar nici acuma? După mai bine de doi ani?”, a spus una dintre participantele la protestul de ieri.

 

Hărţuiţi de avocaţi

Pe lângă durerea pierderii celor dragi şi lupta pentru ca şoferul considerat vinovat să fie tras la răspundere, familia German susţine că a fost hărţuită de avocaţi, iar unuia dintre ei părinţii lui Ciprian au şi fost obligaţi să îi achite 16.000 de lei. „Eram la poliţie, imediat după accident, nici nu ştiam că sunt morţi. Au început să sune telefoanele. M-au sunat pe mine, pe soţul meu, pe toate rudele. Să se ofere să ne reprezinte. Pur şi simplu ne-au hărţuit”, spune mama şoferului decedat. „Am 40 de apeluri înregistrate pe telefon, de la tot felul de avocaţi”, susţine şi soţul femeii. „S-au aruncat pe noi ca nişte hiene. Atunci nu ştiam, dar acum ştim. Pentru onorariul de succes în valoare de 25% din suma obţinută de la firma de asigurări”, au mai declarat părinţii. Potrivit acestora, până la urmă, au ales să fie reprezentaţi de un avocat din Oradea, cu care au şi semnat un contrat, onorariul fiind stabilit la suma de 15.000 de lei. Pentru că, în opinia lor, apărătorul nu a efectuat niciun demers timp de trei săptămâni, rudele au decis să renunţe la serviciile acestuia. „Când m-am dus să îi spun că nu a făcut nimic şi că nu îl mai vrem, mi-a spus că am semnat un contract şi că trebuie să plătesc. Pentru nimic. Ne-a executat silit. Eu am 1100 lei pensie şi am avut poprire pe pensie, ca să îi plătim avocatului. 16.000 de lei, cu toate taxele la executor”, spune Florica German. Familia a declarat că nu doreşte să facă public, deocamdată, numele avocatului, „de frică”. „Îmi este frică să spun cine este. Are influenţă în instanţă şi până nu se termină procesul, mă tem că dacă spun vor fi repercusiuni”, a mai spus Florica German.