Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional European Music Open a debutat, marți seara, pe scena Teatrului „Regina Maria”, cu Gala de balet Edward Clug, cel mai mare coregraf român al tuturor timpurilor, un spectacol prezentat de Compania de Balet a Teatrului Național din Maribor.

Șteianul Edward Clug, cunoscut în toată lumea, fiind o prezență constantă pe marile scene, a reușit, marți seara, în compania balerinilor cu care a cunoscut nenumărate succese internaționale, să „scrie” o adevărată pagină de istorie, în bogata lui carieră, pe scena Teatrului „Regina Maria”, fiind pentru prima oară pe o scenă din România cu Compania Națională a Teatrului Național Sloven din Maribor, al cărui director artistic este. „Am ajuns aici, acasă. Da, pot spune că sunt acasă, deoarece distanța până în orașul meu natal, Ștei, fost Dr. Petru Groza, este una foarte mică, iar acum, în această superbă sală, printre dumneavoastră, dragi spectatori, îmi văd mama, rudele, dar și mulți prieteni șteieni, care îmi oferă, alături de dumneavoastră, o stare extraordinară și o mulțumire aparte. Vă mulțumesc din suflet”, au fost primele cuvinte ale lui Edward Clug adresate publicului înaintea spectacolului de o ținută aparte, în care cei prezenți au fost pur și simplu fascinați de trupa condusă de marele coregraf român. „Stabat Mater” - muzica Giovanni Batista și „Hora”- muzica Cvartetul Bălănescu, două dintre creațiile reprezentative ale coregrafului Edward Clug, au fost puse în scenă şi au încântat publicul prezent, care, la final, l-a ovaționat, în picioare, făcând cortina să se ridice de mai multe ori în urma ropotelor de aplauze care nu mai conteneau. Edward Clug este cetățean de onoare al orașului Ștei din 31 august 2014, distincție prin care autoritățile locale au apreciat așa cum se cuvine valoarea acestui șteian care aduce multă faimă locurilor natale pe care, așa cum a afirmat, încearcă să le promoveze pe toate meridianele lumii, pe unde îl duc nenumăretele turnee, împreună cu Compania Teatrului Național Sloven Maribor, unde este director artistic de 16 ani. După suita interminabilă de aplauze, pe scenă a urcat primarul orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, care, împreună cu „privighetoarea” cântecului șteian, Marcela Merce, a oferit inegalabilului coregraf o „Diplomă pentru rezultatele deosebite în activitatea cultural-artistică”, dar și un vas de ceramică tradițional în Bihor, realizat de maestrul olar din Leheceni, prof. Raul Bocșe.

Edward Clug a cucerit scena internațională a creației coregrafice

Trebuie specificat faptul că, de-a lungul timpului, România a dăruit scenei internaționale a dansului interpreți de mare valoare, dar niciodată un coregraf de o anvergură internațională comparabilă cu cea a a lui Edward Clug. Tocmai de aceea a scrie despre o asemenea valoare este un act de mare responsabilitate, dar și de curaj, pentru că oricât ai dori să punctezi realizările colosale ale lui Edward Clug, cu siguranță, în câteva rânduri, nu ai cum să le cuprinzi pe toate, iar în rândurile ce urmează am spicuit doar câteva din marile lui succese. La doar 46 de ani, pe carei îi va împlini în 26 iunie, el a montat deja în cele mai importante companii de balet din lume: Baletul Operelor Naționale din Maribor și Ljublijana (Slovenia), Zagreb (Croația), Zurich (Elveția), a Companiilor de Balet din Stuttgart (Germania), Graz (Austria), dar și pentru Compania de Balet a Portugaliei și Ochi International Ballet Company (Japonia), precum și Teatrul Balșoi din Moscova, ca să enumerăm doar câteva, dar fiind prezent pe marile scene atât europene, cât și de pe alte continente. A creat partituri coregrafice cu dedicație pentru multe staruri internaționale ale dansului, cum ar fi: Leonid Srafanov (Teatrul Mikhailovsky din Sankt Petersburg), Anastasia și Denis Matvienko (Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg), Iana Salenko (Opera din Berlin), Diana Vishneva (Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg) etc. A participat la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de gen, munca sa fiind recompensată atât prin premii și distincții din partea țării de adopție, Slovenia, cât și internaționale.

„Sunt fericit că am ajuns acasă”

După încheierea spectacolului care, așa cum am afirmat, a avut un succes extraordinar, Edward Clug, printre solicitările nenumărate de autografe, a avut plăcerea de a-și revedea prietenii veniți din Ștei, care făceau un adevărat „scut” în jurul mamei sale, „Blonda Katy”, cum este cunoscută în orașul de sub Apuseni, dar mai ales să se întrețină cu aceștia, păstrând aceeași naturalețe, împletită cu fericirea, clar întipărită pe chipul lui de adolescent încă, fiind în același timp un interlocutor deosebit. „Ați fost, alături de publicul prezent, senzaționali. Pot să vă îmbrățișez pe toți în particular, fapt care mă bucură enorm. Dacă pe mama am văzut-o la Ștei de Sfintele Sărbători Pascale, pe voi, dragii mei prieteni, această întâlnire aici o pot cataloga ca o altă preimeră pe lângă cea de pe scenă, una a dragostei ce o port întotdeauna pentru concetățenii mei, de care sunt atașat indiferent de drumurile pe care le străbat. Sigur, în inima mea sunteți cu toții, iar de acolo, din ceruri, sunt sigur că Lucian, tatăl meu, este acum fericit de fericirea noastră”, a afirmat, printre altele, șteianul Edward Clug. Televiziunea Națională Slovenă, care a fost prezentă marţi seara în sala Teatrului „Regina Maria” la acest eveniment, va realiza pentru marele coregraf Edward Clug un adevărat documentar, însoțindu-l la Cluj, unde a făcut primii pași spre formarea profesională, dar și în orașul lui natal, Ștei, despre care spune că a fost, și va rămâne, locul cel mai drag lui. „Da, de fapt sunt fericit că sunt acasă”, a mai spus Edward Clug, adăugând că „și pentru puțin timp fiind pe plaiurile natale voi fi fericit să revăd străzile pe care am făcut primii pași, grădinița, școala, de fapt să revăd o parte a copilăriei, să-mi revăd vecinii, prietenii de care întotdeauna mi-e tare dor”.