Comisia de Autorizare a Împrumuturilor a aprobat contractarea unui credit de 50 de milioane lei de către Consiliul Judeţean Bihor. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, realizarea unui campus şcolar, reabilitarea fostei Policlinici mari şi construirea unui pod la Bulz.

 

„În ședința din 19 august 2020, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din București, entitate ce funcționează pe lângă Ministerul Finanțelor Publice, a autorizat contractarea unui credit în valoare de 50 milioane lei de către Consiliul Județean Bihor. Creditul va asigura resurse financiare pentru realizarea unor investiții publice de interes local, a căror documentații tehnico-economice au fost aprobate prin hotărâri de consiliu județean”, a menţionat purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon.

Din cele 50 de milioane de lei, vor fi finanțate următoarele obiective: Campusul școlar pentru învățământ special din municipiul Oradea (16 milioane lei); reparații capitale la viitorul sediu al CJ Bihor din Oradea, strada Republicii nr. 35 (16 milioane lei); reabilitare și modernizare DJ 795 Salonta-Tinca (7 milioane lei); reabilitare și modernizare DJ 764A și DJ 108J, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (2,4 milioane lei); reabilitare și modernizare DJ 108K, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (0,6 milioane lei); reabilitare și modernizare DJ 792A Beliu-Tinca-Leș (4 milioane lei), respectiv construire pod peste Crișul Repede în localitate Bulz (4 milioane lei).

„Finanțatorul împrumutului de 50 milioane lei va fi Banca Comercială Română, durata contractului fiind de 15 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani de la data semnării contractului, iar rambursarea creditului va fi efectuată după perioada de grație în 47 de rate egale. Creditul va fi contractat cu o rata variabilă a dobânzii ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,3%. Banca va mai percepe un comision de 0,25% din valoarea totală a creditului, plătibil la prima tragere”, a precizat Simon.

„Acestea sunt proiecte concepute în anii precedenți, unele deja în implementare. Odată ce plenul Consiliului Județean Bihor a votat în unanimitate acest credit, iar Comisia de Autorizare ne-a dat undă verde, practic, există asigurată continuitatea acestor proiecte”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Administraţia judeţeană precizează că, pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, gradul de îndatorare al județului Bihor se află mult sub limita legală de 30%.