Mare parte dintre florile plantate joi, 29 iunie, de Ziua Dunării, pe malul Crișului Repede, vizavi de Primăria Oradea, au fost furate, la câteva zile după ce fuseseră plantate de mai mulți copii și tineri din Oradea și Beiuș, în cadrul unei acțiuni organizate de Administrația Bazinală de Apă Crișuri. Reacţiile orădenilor faţă de hoţi nu au întârziat să apară: „hoţilor şi needucaţilor, lăsaţi florile în pace”, „să vă fie ruşine...”

 

Furtul ne-a fost semnalat, luni, 3 iulie, chiar de către purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri, Anca Mihociu.

„Plantate joi, furate luni! Aproape 90% dintre ele au disparut!”, a fost mesajul, scurt, pe care reprezentata ABA Crișuri ni l-a transmis luni, pe o rețea de socializare, însoțit de două imagini sugestive, în care se vede clar cum jardinierele în care fuseseră plantate florile, cu ocazia Zilei Dunării, au rămas goale, la nici o săptămână după ce fuseseră umplute cu plante colorate.

La fel s-a întâmplat și în primăvară, în urma acțiunii dedicate Zilei Apei, când, din același loc, a fost furată mare parte dintre florile care înfrumusețau această zonă de pe malul Crișului Repede, aflată vizavi de Primăria Oradea. De altfel, în urma articolului publicat de ziarul CRIŞANA, privind plantările efectuate de copiii din Oradea și Beiuș, de Ziua Dunării, mai mulți cititori au lăudat inițiativa Administrației Bazinale de Apă Crișuri de a organiza asemenea evenimente, dar atrăgeau atenția că acele flori ar trebui udate și îngrijite, unii dintre ei considerând chiar că ar fi de datoria Poliției Locale să asigure paza acestora.

„Frumoasă acțiune! Hoților sau needucaților, lăsați florile din banii publici în pace, pentru că este important să avem un oraș campion!”, a fost mesajul transmis de profesorul Ioan Surlă Corneliu, în urma acțiunii de joi.

„Felicitări, iar celor care au mână lungă, să le fie rușine!”, a scris și Bujorica Codreanu, în urma articolului nostru.

Odată furate florile din jardiniere, munca acelor copii minunați, care și-au rupt din timpul lor liber din vacanță pentru a participa la acțiunea de plantare este zadarnică. La data respectivă, efortul lor fusese răsplătit de organizatori cu o plimbare gratuită cu hidrobicicleta, la baza de agrement situată lângă podul din zona Sovata.

Reamintim faptul că joi, 29 iunie, cu ocazia Zilei Dunării, mai mulți copii și tineri din Oradea și de la Clubul de Mediu din Beiuș au replantat flori pe malul Crișului Repede, în locul celor furate sau vandalizate în primăvară.

Cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Dunării, ABA Crișuri a pus la dispoziția voluntarilor florile, ustensilele și mănușile. În plus, s-a folosit apa din râul Crișul Repede, pentru a avea grijă de resursa de apă.

„Partea ce ține de supravegherea florilor este peste puterea noastră. Apelăm, până la urmă, la înțelegerea și la bunul simț al cetățenilor. Ne așteptăm ca, și de data aceasta, să fie furate sau vandalizate florile, însă noi ne vom ține de acțiune și vom continua până când acei cetățeni, care nu înțeleg plusul de valoare care este adus comunității, își vor schimba comportamentul”, ne-a declarat, la acea dată, Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri, Anca Mihociu.