Incendiul de fond forestier din zona montană dintre localitățile Budureasa și Stâna de Vale, care a izbucnit acum șapte zile şi s-a manifestat într-o zonă greu accesibilă, a fost lichidat marţi. Din cauza reliefului dificil, autospecialele de stingere s-au aflat în imposibilitatea de a înainta, chiar și cu autovehicule destinate deplasării în teren accidentat, intervenţia fiind una dificilă.

 

Potrivit ISU Bihor, în toată această perioadă, peste 100 de pompieri au intervenit, parcurgând zilnic pe jos ore întregi și luptând cu flăcările la temperaturi foarte mari și în condiții de fum dens. Din păcate, situația meteorologică a fost potrivnică, seceta prelungită și vântul puternic din zonă, în special pe timpul nopții, au îngreunat eforturile de stingere a flăcărilor.

Pentru eficientizarea intervenției s-a cerut sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie care ne-a trimis în sprijin un elicopter echipat cu sistem de stingere Bambi Bucket. S-au efectuat peste 140 de lansări, însemnând o cantitate de peste 350 metri cubi de apă. Alimentarea sistemului de stingere al elicopterului s-a efectuat dintr-o baltă privată aflată în apropiere. Pentru localizarea și lichidarea focarelor de incendiu s-a acționat atât terestru, cât și aerian, operațiunea fiind deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat și pantelor abrupte. În continuare, un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor se află la fața locului pentru identificarea eventualelor focare ce ar putea reaprinde focul. Aproximativ 25 hectare de pădure au fost afectate de incendiu, care a fost produs, cel mai probabil, de un trăsnet. 

„Adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat tuturor celor implicați în această operațiune foarte dificilă de stingere a incendiului: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Departamentul pentru Situații de Urgență, personalul Primăriei Budureasa, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Budureasa, Direcția Silvică Bihor, reprezentată în teritoriu de domnul director Inginer Suciu Teodor Ioan, alături de personal al Ocoalelor Silvice Beiuș și Sudrigiu, precum și voluntari implicați. Pompierii militari bihoreni au depus eforturi imense în această perioadă pentru a limita efectele incendiilor de vegetație uscată și fond forestier, fiind nevoiți să-și părăsească familiile pentru a-i ajuta pe colegii din turele de serviciu și pentru a face tot ceea ce este omenește posibil pentru ca incendiile să nu afecteze mediul înconjurător, persoanele și bunurile acestora”, a transmis Alina Butaci, sergent major în cadrul ISU Bihor.

 Pompierii revin cu rugămintea, către cetăţeni, să respecte regulile de utilizare a focului, întrucât riscurile și pagubele pe care le pot produce aceste arderi necontrolate sunt deseori iremediabile.