Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea a prezentat ieri, 7 februarie, în prezența prefectului Ioan Mihaiu, bilanțul pe 2018. Conform acestuia, la controlul de frontieră au fost depistaţi 363 de urmăriţi general, au fost constatate 2.524 de acte ilegale și au fost depistate 930 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera.

 

Prin punctele de frontieră de pe raza de competență a ITPF Oradea au trecut în 2018 peste 15,3 milioane de persoane, cu aproximativ 7,5% mai multe decât în anul anterior și peste 6,1 milioane autovehicule, cu 5% mai multe decât în 2017.

Conform datelor prezentate în bilanț, nu s-a permis intrarea în ţară a 258 de persoane, principalul motiv fiind nedeţinerea unei vize sau permis de şedere valabile.

La controlul de frontieră au fost depistaţi 363 de urmăriţi general care au fost predaţi autorităţilor, au fost constatate 2.524 de acte ilegale, din care 1.633 infracţiuni şi 891 contravenţii. Cele mai multe au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.

În 2018, au fost depistate, pe linia migrației ilegale, 930 de persoane care au acționat atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, cei mai mulţi au provenit din centrele pentru solicitanții de azil. Ca naționalitate, cei mai mulţi au fost din Irak, apoi Iran, India, Turcia, Afganistan, Siria, Palestina, Pakistan.

„Este de remarcat un număr mare de cetățeni din Vietnam depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei, specific pentru aceștia fiind faptul că au intrat legal în România în baza unor vize de lungă ședere cu drept de muncă”, se subliniază în bilanț.

 

Ascunși în TIR-uri și microbuze

 

În 2018, în Punctele de Trecere a Frontierei (PTF) din Oradea au fost depistate 672 de persoane, care au încercat să iasă ilegal din România. 549 au fost ascunse în mijloace de transport, 18 au încercat să evite efectuarea controlului de frontieră, iar 105 persoane au încercat să treacă ilegal frontiera utilizând documente de călătorie false, falsificate sau aparținând altor persoane. Polițiștii i-au găsit de cele mai multe ori în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor, în locașuri special amenajate sau ascunși pe osiile semiremorcilor ori pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme. Conform aceleiași surse s-au înregistrat 39 de cazuri în care migranții au fost sprijiniţi de către 48 de facilitatori (8 depistați la frontiera verde și 40 în PTF-uri): 23 dintre ei erau cetățeni UE, preponderent cetățeni români și bulgari, iar 25 cetățeni terți (cei mai mulți, turci).

„În 2018 se remarcă și creșterea numărului de cazuri în care migranții au încercat să treacă ilegal frontiera organizați în grupuri mari (între 9-78 persoane), aproximativ 95% dintre aceștia fiind facilitați. Grupurile au fost constituite, în general, în Timișoara”, se afirmă în bilanț.

În ceea ce privește traficul de țigări, în 2018 au fost confiscate 563.700 ţigarete fiind înregistrate 18 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun (depistate atât în punctele de frontieră, cât şi pe căile de comunicații din zona de competență).

Și în ceea ce privește autoturismele furate a fost de lucru. Anul trecut, poliţiştii de frontieră au depistat 68 de autoturisme şi 4 utilaje care erau semnalate ca fiind furate.

Tot în 2018 s-a înregistrat o ușoară creștere a cazurilor de trafic, posesie şi consum de droguri. Au fost înregistrate 10 capturi de droguri și precursori, fiind întocmite 10 dosare penale, în comparație cu 7 cazuri în anul precedent.

ITPF Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române care gestionează problemele specifice frontierei de stat la graniţa cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.