Primăria comunei Vadu Crișului  are plăcerea de a-i invita pe toți cei care iubesc natura, sportul, plimbările şi cultura tradiţonală la prima ediție a  Zilelor Defileului Crișului Repede. Manifestările vor avea loc în perioada  30 septembrie - 2 octombrie, în comuna Vadu Crișului.

Evenimentul Zilele Defileului Crisului Repede se va desfășura în cadrul proiectului „Protecția, conservarea și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”, acronim „ProNature”, ROHU 126, finanțat prin Programul Interreg V-A România - Ungaria 2014-2020”, Axa Prioritară 1 - Protejarea în comun și utilizarea eficientă a valorilor comune și resurselor (Cooperare în domeniul valorilor comune și resurselor), Prioritatea de investiții (PI) 6/c: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Beneficiar și parteneri: Consiliul Județean Bihor - lider de proiect și parteneri Primăria Vadu Crișului, Primăria Körösszegapáti, Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor. Perioada de implementare a proiectului transfrontalier: 1 iulie 2018 - 31 decembrie 2022.

Evenimentul Zilele Defileului Crisului Repede va avea patru componente: una culturală, în care formațiile artistice din localitățile participante din zonă vor prezenta câte un program artistic, va fi o zi dedicată gastronomiei, prin organizarea unui concurs de gătit, una sportivă - aventura cu cros, via ferrata, rafting, plimbări pe trasee turistice etc., dar se vor derula și conferințe dedicate rezervației naturale, concurs interșcolar de educație pentru natură,  dezbateri pe teme de protecție a mediului și pe probleme cu care se confruntă comunitățile din zona Defileului Crișului Repede. 

Vineri, de la 12.30, elevii din zonă vor putea participa la Crosul Defileului Crișului Repede, sâmbătă va avea loc deschiderea expoziției de păsări și animale mici, inaugurarea unui cort de evenimente ce vor avea loc în cadrul proiectului, prezentări de produse locale, expoziție fotografică cu tema Defileul Crișului Repede și program cultural al formațiilor artistice din zonă.

Duminică, pe terenul de fotbal din localitate, sunt invitate echipe pentru a găti mâncăruri tradiționale, se organizează un târg de meşteşuguri „Straiţa plină”, unde sunt asteptați toți cei care comercializează produse tradiţionale din zonă, dar se vor depune și coroane la placa comemorativă al lui Czárán Gyula, „Apostolul munților”, cel care a realizat traseul turistic între Vadu Crișului și Șuncuiuș și a deschis prin dinamitare Peștera de la Vadu Crișului, la 175 de ani de la naștere.

Organizatorii vor reveni cu programul detailat al evenimentului.

I.H.