Profesorul, muzeograful și istoricul Barbu Ștefănescu este omagiat, în aceste zile, la Oradea, la împlinirea unui deceniu de la plecarea sa în eternitate.

Istorici, muzeografi, oameni de cultură și prieteni ai regretatului profesor și istoric Barbu Ștefănescu au participat joi, 16 februarie, la ședința inaugurală a Sesiunii de Comunicări Științifice „In memoriam Barbu Ștefănescu”.

Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țării Crișurilor, sub patronajul instituției muzeale și al Universității din Oradea, și reunește istorici, geografi, etnologi, antropologi și arheologi din Italia, Ungaria, Republica Moldova și România.

Sesiunea a fost deschisă de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, director al Muzeului Țării Crișurilor, care a remarcat că evenimentul este unul aparte, deoarece profesorul Ștefănescu a fost și va rămâne un reper pentru cercetarea științifică și viața academică a Oradiei.

În continuare, a luat cuvântul prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan, din partea conducerii Universității orădene.

„Profesorul Barbu Ștefănescu a făcut parte din rândul oamenilor talentați, dascăl, istoric, el însuși prorector al universității noastre. A fost un exemplu de conștiinciozitate, abnegație și însuflețire în toate activitățile sale academice, o personalitate ce a făcut cinste instituției noastre”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan.

Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, reprezentant al Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu”, de la Cluj-Napoca, a evocat relațiile profesorului Barbu Ștefănescu cu cel mai înalt for științific al țării, amintind de primirea deosebită de care s-a bucurat în mediile științifice ultima carte a celui omagiat, volumul intitulat „Între pâini”.

Din prezidiu au mai făcut parte și au luat cuvântul: rectorul Universității de Stat a Republicii Moldova, prof. univ. dr. Igor Șarov, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj, prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza”, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, de la Târgu Mureș, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean și prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea. Acesta din urmă a evocat activitatea profesională și științifică a profesorului Barbu Ștefănescu, subliniind, la finalul intervenției sale, legătura firească și indestructibilă a acestuia cu lumea satului românesc.

Soția profesorului Barbu Ștefănescu, prof. univ. dr. habil. Florica Ștefănescu, de la Universitatea din Oradea, Departamentul de Sociologie Asistență Socială, a rememorat pentru cei prezenți momente emoționante din viața de familie, după care prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, de la Universitatea din București, a avut o intervenție on-line în cadrul manifestării științifice.

Evenimentul s-a încheiat cu un colaj cu mai multe imagini video în care este surprins regretatul profesor Barbu Ștefănescu.

Manifestarea științifică nu ar fi fost posibilă fără implicarea comitetului de organizare, compus din dr. Florina Ciure, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, dr. Ioan Goman, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, dr. Radu Romînașu, Universitatea din Oradea, dr. Edith Bodo, Universitatea din Oradea, dr. Laura Ardelean, Universitatea din Oradea, dr. Ioan Ciorba, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, dr. Petru Ardelean, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, și dr. Cristian Apati, Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale. Lucrările Sesiunii internaționale de comunicări științifice au loc în zilele de 16 și 17 februarie, la sediul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, și adună 65 de comunicări științifice a peste 50 de specialiști în domeniul lor de competență, organizate în secțiuni: „Istorie - Geografie - Etnografie”, „Muzeografie - Etnografie - Mentalități”, „Istorie” și „Arheologie - Istorie - Artă”.