Ediția a II-a a evenimentului-manifest Street Delivery Oradea se va desfășura în 18, 19 și 20 iunie, în trei locații din oraș: Parcul Petőfi Sándor, Parcul Libertății și malul Crișului Repede, între podul Centenarului și podul Decebal. 

Organizatorii evenimentului și-au propus să dea drumul la joc în Parcul Petőfi Sándor, pe malul Crișului, dar și în Parcul Libertății, unde se vor desfășura simultan ateliere creative, workshop-uri educative și reprezentații de teatru.

Arhitectul Greta Zsak, organizator Street Delivery, a precizat: „Instalațiile din Parcul Petőfi Sándor vor fi realizate din materiale reciclate, ușor de realizat, cu un buget mic. Printre materialele folosite vom avea carton, paleți, dopuri de plastic… Celor mici le pregătim deja panouri colorate care vor însufleți gardul locului de joacă. Panourile sunt realizate din plăci PVC rezistente în timp, astfel încât gardul animat de figuri inspirate din mediul natural și oraș să se păstreze și după eveniment. Toate piesele și instalațiile vor fi realizate cu ajutorul voluntarilor și a studenților arhitecți de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură”.

Printre cei care vor organiza ateliere socio-educative și workshop-uri interesante sunt: Fundația Comunitară Oradea, atelierele bilingve pentru copii Clever Kids, Ma-hub, Cătunul Verde, Ono-despachetărie și Endea.

„Anul acesta, Street se întâmplă datorită echipei extraordinare cu care lucrez. Artiști, arhitecți, urbaniști și voluntari talentați vor amplasa instalații interactive, vor însufleți clădiri prin picturi murale, vor transforma copacii în curcubee, vor anima asfaltul, vor reabilita prin street art colțișoare abandonate. Pe scurt, vom pune în valoare locurile frumoase ale orașului nostru pentru a uni comunitatea prin actul creativ”, anunță Maria Scripcă, organizator Street Delivery Oradea, manager librăria Cărturești Oradea.

Identitatea vizuală Street Delivery 2021 aparține Alinei Marinescu.

„Acest an este unul deosebit, datorită reconectarii oamenilor cu spațiul public din oraș, cu precadere spațiile verzi din parcuri și malurile Crișului. Râul ne-a lipsit mai mult decât oricând și vrem să îl facem cunoscut și să îl redescoperim, să îi potențăm valoarea”, menționează Adrian Hagiu, organizator Criș Delivery, architect, profesor universitar la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea.

Potrivit acestuia, evenimentul Criș Delivery va avea două componente importante: instalație - ponton temporar, montat pe structură de lemn, amplasat pe malul Crișului, în lunca inferioară stângă dintre podul Centenarului și podul Decebal, ponton care va servi lansării ambarcațiunilor mici cum ar fi caiac, canoe, paddleboard; panou informativ privind prezentarea vegetației existente în zonă - arbori și arbuști - care contribuie la imaginea unui ecosistem valoros, dezvoltat spontan pe această parte de mal.

În sprijinul acestui eveniment se vor alătura echipe de canotori și caiaciști care își vor prezenta ambarcațiunile și vor face demonstrații pentru public, precum și competiții pe apă. De asemenea, vor fi prezenți speakeri din țară (profesioniști, arhitecți, designeri, peisagiști), care vor prezenta publicului, în acest cadru exterior, exemple de bună practică din țară și străinătate privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul și extravilanul localităților, importanța landscape-design-ului ca metodă de potențare a calității spațiului public, atât de necesar nivelului de trai în oraș.

Intrarea la acest eveniment este liberă și respectă măsurile de prevenție a răspândirii Sars Covid-19.

Festivalul Street Delivery este organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, în parteneriat cu ABA Crişuri, Fundaţia Comunitară şi Visit Oradea. Informații suplimentare se găsesc pe pagina de Facebook a evenimentului.