Ieri a fost înregistrat un nou record în ceea ce privește numărul total al celor infectați cu Covid-19, ajungându-se la 2.245 de cazuri. Vestea bună este aceea că dintre aceștia 220 au fost vindecate și externate. În Bihor, se aflau ieri în carantină 264 de persoane. Conform unor surse, la Spitalul Municipal erau internate 23 de persoane cu Coronavirus, două fiind declarate vindecate și externate.

Priul deces a fost înregistrat azi la Oradea. Este vorba de o pacientă de 61 de ani din Satu Mare, internată la data de 26 martie la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea. În data de 27 martie a fost confirmată ca fiind infestată cu Covid-19, decesul survenind azi pe fondul unor comorbidități: insuficiență renală cronică cu dializă de 15 ani, afecțiune oncologocă-chimioterapie. Contact cu fiul întors din Marea Britanie în 21 martie, asimptomatic.

Până marți, 31 martie, pe teritoriul României, erau confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Dintre acestea, 220 erau declarate vindecate și externate (81 la București, 55 la Timișoara, 20 la Iași, 16 la Caraș-Severin, 11 la Constanța, 10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brașov, 4 la Cluj, 4 la Galați, 2 în Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș). 69 de persoane diagnosticate cu infecție, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu și Ialomița, decedaseră.

În ultimele 24 de ore fuseseră înregistrate 293 de cazuri noi de îmbolnăvire. La ATI, erau internați, marți, 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă și restul în stare staționară.

În carantină instituționalizată erau 11.576 de persoane, iar 123.577 de persoane erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 32 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Luni și marți, prin structurile abilitate ale MAI fuseseră întocmite 15 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, iar Poliția de Frontieră întocmise un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. Poliția și Jandarmeria aplicaseră, în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare și carantină. Mai mult, polițiștii depistaseră, în doar 24 de ore, 8.276 de persoane care nu respectaseră măsura privind restricţionarea circulaţiei, aceștia fiind amendați cu sancțiuni în valoare de peste 13 milioane de lei. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până marți, 94 de cetățeni români erau confirmați ca fiind infectați cu Covid-19: 56 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Marea Britanie și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei și până marți, 19 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 2 în Marea Britanie, unul în Germania și unul în Spania, decedaseră.

Până luni, 30 martie, fuseseră raportate 359.102 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

 

Zi încărcată pentru ISU, polițiști și jandarmi

De luni și până marți dimineața, structurile teritoriale MAI din Bihor desfășuraseră mai multe activități pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență. Polițiștii bihoreni au efectuat 3.042 misiuni de verificare la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare. De asemenea, echipajele de poliție au însoțit 26 de convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau autoizolare. În aceste misiuni au fost implicate 190 de cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și ale Poliției Locale. Jandarmii bihoreni au însoțit 8 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau autoizolare și au asigurat măsuri de pază și protecție la nivelul a două centre de carantină active. În aceste misiuni au fost implicate 48 de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Crișana au efectuat 2 misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în țară către centrele de carantină de la nivelul județului, respectiv către limita de județ, de unde au fost preluate de echipaje din județele respective. De asemenea, angajații ISU Crișana au desfășurat misiuni de asigurare la centrul de triere amplasat în PTF Borș.

„Reamintim că ISU Crișana asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției, precum și transportul persoanelor suspecte și confirmate ca infectate. În aceste misiuni au fost implicate 27 de cadre ISU Crișana”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.

Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel național pe timpul stării de urgență au fost aplicate, în Bihor, 94 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 493 de mii de lei.

Casetă:

Potrivit Ordonanței Militare nr. 6 din 30 martie, se instituie pe perioada stării de urgență măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

În această perioadă, în zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.