Inspectorul general, explicaţii privind fraudarea concursului pentru directori - Extemporal la DNA
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor a fost chemat ieri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Oradea, în calitate de martor, în cazul fraudei concursului de directori. Abrudan susține că le-a vorbit procurorilor despre Comisia care s-a ocupat de concurs.
Horea Abrudan a declarat, pentru Crișana, că a fost a doua oară audiat de DNA de la scadalul din toamna anului trecut.
„Am fost chemat în calitate de martor și am dat detalii despre Comisia care s-a ocupat de concurs, din care am făcut parte. Am explicat tot ce s-a întâmplat în comisie. Nu am fost pus sub acuzare, așa cum am spus, am fost chemat în calitate de martor”, a declarat șeful IȘJ Bihor.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus, în luna iulie a acestui an, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals și Ioan Sorin Cuc, director al Școlii „Avram Iancu” din municipiul Oradea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.
În ordonanța procurorilor se arată că există date și probe că în perioada 15 octombrie – 8 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind inculpatul Ioan Sorin Cuc.
Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Ioan Sorin Cuc nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului. În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Mioara Țigan, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers i-ar fi permis inculpatului Ioan Sorin Cuc să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv. Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Oradea a inculpatului Ioan Sorin Cuc.
Imediat după ce Mioara Țigan a fost pusă sub învinuire de DNA Oradea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat eliberarea ei din funcția de director al Casei Corpului Didactic Bihor, iar Horea Abrudan l-a demis, în aceeași lună, pe Ioan Sorin Cuc din funcția de director al Școlii „Avram Iancu” din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.