Stările conflictuale nu au ocolit nici ultima şedinţă ordinară din acest an a Consiliului Judeţean Bihor. De această dată, motivul a fost decizia Tribunalului Bihor de suspendare a hotărârii prin care a fost aprobat bugetul judeţului pe anul în curs şi a altor două hotărîri privind rectificarea bugetului până la pronunţarea instanţei de fond în procesul intentat de consilierul liberal Călin Gal. Decizia a fost luată luni, 17 decembrie, însă conducerea CJ Bihor a aflat cu puţin timp înainte de şedinţă.

Şedinţa CJ Bihor a început cu intonarea imnului de stat şi cu trei scurte recitaluri de colinde, după care a început tărăboiul. La votarea ordinii de zi, consilierul liberal Călin Gal i-a anunţat pe consilieri că instanţa de contencios a decis luni, 17 decembrie, suspendarea a trei hotărâri ale CJ, mai exact cea referitoare la bugetul pe anul 2018 şi două rectificări ulterioare.

„În septembrie am atacat în contencios administrativ bugetul şi două rectificări, iar ieri, Tribunalul Bihor a decis suspendarea celor trei hotărâri. De azi, bugetul este suspendat. Puteţi face plăţi după bugetul pe anul trecut, sau după regula 1/12”, a anunţat Gal, adăugând că solicită retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor care presupun alocare de bani, altfel urmând să fie lovite de nulitate.

Reamintim că, în luna septembrie, Gal anunţa că atacă celel trei hotărâri în instanţă pe motiv că o parte dintre cei care le-au votat se aflau în incompatibilitate, votându-şi bani din care le-ar fi fost plătite salariile. De asemenea, el a acuzat „disimularea destinaţiei reale a fondurilor”. Trebuie precizat că bugetul a fost votat, după multe amânări, cu sprijinul consilierului liberal Cornel Borza, care nu a respectat decizia luată la nivelul partidului de a vota împotrivă.

În privinţa deciziei de luni a Tribunalului Bihor, aceasta menţionează că „dispune suspendarea executării Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr.46/25.04.2018, privind aprobarea bugetului Judeţului Bihor şi a instituţiilor subordonate pe anul 2018, a Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr.111/17.07.2018, privind aprobarea bugetului Judeţului Bihor şi a instituţiilor subordonate pe anul 2018 - rectificat 1 şi a Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr.146/28.08.2018, privind aprobarea bugetului Judeţului Bihor şi a instituţiilor subordonate pe anul 2018 - rectificat 2, emise de pârât, până la pronunţarea instanţei de fond, asupra acţiunilor în anulare a acestor hotărâri. Obligă pârâtul să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în sumă de 60 de lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bihor.”

Cu toate acestea, şefa serviciului juridic, Mihaela Roşan, a insistat că executorie este sentinţa judecătorească nu soluţia, adăugând că sentinţa nu le-a fost comunicată.

Avocatul Janos Kiss, consilier PNL, i-a atras atenţia însă că deciziile de suspendare date în contencios administrativ se pun în aplicare de la momentul afişării lor pe portalul instanţei. „În contencios, în momentul în care Tribunalul a pus pe site soluţia, ea este executorie”, a intervenit Călin Gal, adăugând: „De ce aţi făcut bugetul fără să respectaţi legislaţia în vigoare?”. Vicepreşedintele Traian Bodea i-a cerut lui Gal să explice bihorenilor ce are de câştigat dacă blochează plăţile pentru patru zile.
„Văd că prezentaţi totul ca pe un succes. Bugetul a produs deja efecte”, a adăugat Bodea. Vicepreşedintele Ioan Mang a precizat că instanţa nu s-a pronunţat pe fond, adică „nu a spus că bugetul este greşit”, ci doar a suspendat hotărârile. Mang a adăugat că bugetul a fost votat în aprilie, când angajaţii din subordinea instituţiei protestau pentru că nu-şi primiseră salariile. „Atunci a votat domnul Borza, altfel nu puteam adopta bugetul. Practic, Gal Călin a contestat salariile. Şi ce a obţinut? Până în 21 decembrie nu mai putem face plăţi. Mare câştig. I-am bloca pe cei care fac lucrări, nu i-am mai putea plăti. Asta vrea dl Gal pentru că dl Borza a votat bugetul”, a afirmat, iritat, vicepreşedintele CJ.

Călin Gal a intervenit spunând că bugetul nu înseamnă doar salarii, ci şi asociaţii, direcţii şi societăţi către care „au mers bani nelegal”. „Să nu mai implicaţi salariile oamenilor în asta. Sunt un om al legii, vin din Fisc, daţi-mi voie să-mi respect meseria”, a replicat Gal.

Consilierul PSD Gheorghe Ţara a menţionat că, în cel mai rău caz, în următoarele zile nu vor mai putea fi făcute plăţi la nivelul 1/12 din bugetul anului 2017. „Da, bugetul este contestat, însă execuţiile bugetare au fost votate şi de către dumneavoastră. Asta înseamnă că aţi recunoscut bugetul. Haideţi să ne gândim mai bine ce câştigăm în faţa cetăţenilor, ce obţinem din acest demers. Oprirea plăţilor în ultimele zile din an?”, a precizat Ţara. Până la urmă, Pasztor a decis scoaterea de pe ordinea de zi a punctului doi, referitor la aprobarea execuţiei bugetare.

Conducerea CJ Bihor nu ştia, la finalul şedinţei, în ce fel va afecta decizia instanţei plăţile care mai trebuiau făcute până în data de 21 decembrie, însă a precizat că salariile aferente lunii noiembrie au fost plătite deja.