Instructaj pentru preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare - Alegeri prezidenţiale şi locale
Președinții și locțiitorii celor 660 secții de votare din municipiul Oradea și județul Bihor au fost instruiţi miercuri, 23 aprilie, şi joi, 24 aprilie, la Oradea Arena, în vederea desfășurării alegerilor prezidențiale și locale parțiale programate pentru data de 4 mai. Sesiunile de instruire au fost coordonate de Instituția Prefectului - județul Bihor.
Alături de cele două birouri electorale județene și instituțiile implicate în procesele electorale, având în vedere numărul important al secțiilor de votare din județul Bihor, au fost organizate patru sesiuni de instruire pe parcursul zilelor de 23 și 24 aprilie, la sala polivalentă Oradea Arena, locație asigurată cu sprjinul Primăriei Oradea. Totodată, au fost predate președinților secțiilor de votare telefoanele mobile ce vor putea fi utilizate pentru comunicarea specifică activităților electorale, precum și tipizate ale proceselor verbale folosite pentru stabilirea rezultatelor.
Prefectul Marcel Daniel Dragoș a prezentat măsurile luate pentru distribuirea cât mai operativă a buletinelor și ștampilelor de vot, precum și a centralizării rezultatelor.
Președinții celor două birouri electorale județene au subliniat aspecte legate de diferențele dintre cele două tipuri de scrutine organizate în Bihor, prezidențiale și locale, cât și prevederile specifice stabilite prin decizii ale Biroului Electoral Central. Autoritatea Electorală Permanentă - Direcţia Judeţeană Bihor a detaliat atribuțiile și sarcinile președinților/locțiilor secțiilor de votare și tipurile de liste electorale ce vor fi utilizate. Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor a realizat o simulare interactivă a completării proceselor verbale de constatare a rezultatelor și atenționări privind erorile care au fost identificate în cadrul proceselor electorale din anul 2024. Serviciului de Telecomunicații Speciale Bihor a prezentat particularitățile specifice Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) utilizat de către operatorii de tabletă, Reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a informat despre modul de asigurare a pazei și a ordinii publice, inclusiv a deplasării urnei speciale, iar cei ai Instituției Prefectului au pus la dispoziție graficele de distribuire și preluare a materialelor de vot, cât și detalii despre plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale și a altor cheltuieli electorale.
„Avem datoria să garantăm desfășurarea alegerilor în condiții sigure și conforme cu legea. Este important ca fiecare secție de votare să fie organizată corespunzător, iar colaborarea tuturor instituțiilor implicate în procesul electoral este crucială, pentru ca cetățenii să-și poată exercita dreptul de vot în deplină siguranță și cu încredere.”. a transmis prefectul Marcel Daniel Dragoș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.