În Piaţa Unirii din Oradea a fost vernisată ieri expoziţia stradală dedicată vieţii şi carierei Generalului Traian Moşoiu, cel care a condus armata română, scăpând Oradea de bolşevici.

Oradea sărbătorește, în aceste zile, centenarul intrării Armatei Române în Oradea și eliberare orașului de bandele bolșevice ale lui Kun Béla, ce terorizau populația românească și maghiară. Pe 20 aprilie 1919, în duminica Sfintelor Paști, în fruntea diviziilor românești care au pătruns Crişana s-a aflat generalul Traian Moșoiu, eroul legendar al Ardealului. Viaţa şi cariera generalului sunt subiectul unei expoziţii stradale, al cărei vernisaj a avut loc marţi, 16 aprilie.

„Ne bucurăm să deschidem astăzi, oficial, seria de manifestări dedicate Centenarului Eliberării Oraşului Oradea, şi ţin să mulţumesc, pe această cale, muzeografului Cristina Puşcaş, dar şi celorlalţi colegi de la Muzeul Oraşului Oradea, pentru implicarea în aceste manifestări”, a spus în deschiderea vernisajului Angela Lupşea, managerul muzeului.

„Sărbătorim 100 de ani de administraţie românească la Oradea. Sărbătorim 100 de ani de când Armata Română a învins bolşevicii care asupreau populaţia maghiară şi pe cea română deopotrivă. Şi atunci şi acum, maghiarii şi românii trăiau în bună comuniune, aşa cum se întâmplă în orice oraş european”, a spus şi viceprimarul Florin Birta.

Invitata specială a vernisajului a fost nepoata generalului Traian Moşoiu, Anca Neculcea. Într-un discurs emoţionant, Anca Neculcea a mulţumit Oradiei şi organizatorilor pentru felul în care ştiu să-şi onoreze istoria şi urmaşii, precizând că Bucureştiul, oraşul în care ea trăieşte, ar trebui să ia exemplu din vestul ţării.

„Port pe umeri o încărcătură istorică serioasă. Sunt nepoată, din partea mamei, a generalului Constantin Neculce, care a slujit Armatei Române. Din partea tatălui, sunt nepoata generalului Traian Moşoiu. Alături de cei doi generali mai am membrii ai familiei careu au luptat pe baricade. Iar soţul meu, actorul Nicolae Iliescu a fost solicitat cu câteva zile înainte ca eu să vin aici, să joace rolul lui Iuliu Maniu”, a spus Anca Neculcea.

„Pentru memoria foștilor deținuți politici aș spune: atenție la Oradea, Bucureștiule și conducerea țării, atenție cum știe Oradea să-ți prețuiască istoria și să-ți omagieze eroii. În acest moment, pentru ceea ce ai făcut Cristina, în mijlocul acestei excepționale expoziții stradale, consideră că prin mine, dragul și bravul nostru general Moșoiu te îmbrățișează și-ți mulțumește, ca de altfel și dumneavoastră tuturor celor prezenți”, a mai spus nepoata generalului. La rându-i emoţionată, Cristina Puşcaş a invitat orădenii şi turiştii să-şi oprească paşii în dreptul panourilor expoziţionale pentru a afla detalii din viaţa generalului Traian Moşoiu, de la copilărie la maturitate, de la viaţa personală la cariera militară. De asemenea, în cadrul vernisajului, orădenii au primit şi broşuri în care sunt prezentate amănunte de importamţă istorică.

Este important de ştiut că panourile au QR Code care, odată scanate, vor oferi informaţii suplimentare în limbile română, maghiară şi engleză.