Itinerar de călătorie - Pe urmele lui Avram Iancu
Asociația Culturală „Avram Iancu”, în parteneriat cu Primăria Oradea - Fundația pentru protejarea monumentelor istorice din Bihor și ISJ Bihor, a hotărât să recompenseze elevii olimpici.
Excursia, realizată „Pe urmele lui Avram Iancu”- Premiem excelența, desfășurată în perioada 14-15 octombrie 2023, și-a propus cunoașterea istoriei neamului romanesc.
Prima zi: Oradea - Cluj-Napoca - Turda - Ungheni - Sighișoara - Blaj - Alba Iulia. La Cluj-Napoca a fost depusă o coroană la cea mai mare statuie a lui Avram Iancu, în cinstea celebrării zilei sale. Următorul popas a fost la Salina Turda. În prima zi a călătoriei, am vizitat orașul medieval Sighișoara, pentru ca în ceas de seară să ajungem pe Câmpia Libertății de la Blaj, locul în care fiecare fir de iarbă respiră istorie, spațiul în care s-a strigat pentru prima dată cuvântul „libertate”.
De asemenea, la Alba Iulia, am vizitat Catedrala construită în cinstea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, loc în care a avut loc încoronarea. Copiii olimpici s-au bucurat de fiecare obiectiv cultural și turistic vizitat, mărturisind că excursia a fost o adevărată revelație, atât din punct de vedere cultural, cât și social, dezvoltându-și simțul patriotic. Acest itinerar a ajutat ca elevii să cunoască și să conștientizeze sacrificiul eroilor români pentru evoluția poporului. Un exemplu relevant în acest sens ar fi jertfa celor trei eroi, Horia, Cloșca și Crișan, care și-au dat viața pentru libertatea românilor.
A doua zi: Alba Iulia - Deva - Hunedoara - Brad - Țebea - Baia de Criș - Beiuș - Oradea. Ziua următoare a continuat cu vizitarea Castelului Corvinilor despre care legenda spune că Iancu de Hunedoara primește de la mama sa un inel, dăruit de rege. În timpul unei călătorii, inelul este uitat, iar un corb, atras de strălucirea inelului, îl fură, încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci cand crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie, iar regele, impresionat, decide ca simbolul familiei să fie corbul cu inel de aur în cioc, nume provenit din latinescul „corvus”.
Călătoria nu se putea încheia fără vizitarea mormântului lui Avram Iancu, din comuna Baia de Criș, Tebea. Țara Zărandului nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind un obiectiv predilect pentru elevii care s-au identificat fie și pentru câteva clipe cu o fărâmă din Istoria mare.
Astfel, excursia a îmbinat perfect dimensiunea socială cu cea culturală, deoarece educația nonformală constituie cheia în dezvoltarea individului.
Prof. Carmen DUME
Comentarii
Nu există nici un comentariu.