Ediția chineză a Jocurilor Olimpice de iarnă a reușit să impresioneze încă înainte ca ceremonia de deschidere să fi avut loc. Sportivii și oficialii ajunși la fața locului sunt plăcut surprinși de minuțiozitatea cu care e gândit fiecare detaliu, dar și de calitatea facilităților puse la dispoziție.

 

Locurile de desfășurare a Jocurilor de iarnă din 2022 au fost împărțite în trei zone.

Zona Zhangjiakou pentru biatlon, schi și snowboarding, zona Yanqing pentru schi alpin și probele de alunecare de bob, sanie și skeleton și zona Beijing, pentru ceremoniile de deschidere și închidere, sporturi pe gheață, schi și snowboarding big air.

Stadionul Național

Este cunoscut și sub numele de "Cuibul păsărilor" datorită designului său unic. Acest stadion emblematic a găzduit ceremoniile de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, precum și competiția de atletism și finala de fotbal masculin a Jocurilor de vară.

Stadionul Național va găzdui ceremoniile de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, ceea ce face din Beijing primul oraș care a găzduit atât Jocurile Olimpice de vară, cât și cele de iarnă.

Principalele sale caracteristici: acoperiș retractabil, 91.000 de locuri, din care 80.000 permanente și 11.000 temporare, design axat pe distinctivul oțel spiralat, inspirat din forma bolurilor chinezești din ceramică antică, cu urme de crăpături.

A fost finalizat în 52 de luni, are în componență 42.000 de tone de oțel și a costat peste 500 milioane de dolari

 

Clubul emisferei nordice

Toate Jocurile Olimpice de iarnă de până acum au avut loc într-un oraș gazdă din emisfera nordică. Geografia și clima sunt factori cheie în monopolul nordic. Cele mai multe dintre zonele continentale din emisfera nordică sunt situate la o latitudine ridicată, primesc mai puțină lumină directă a soarelui în timpul iernii și tind să fie mai reci și să aibă mai multă zăpadă.

Torța Olimpică

Flacăra olimpică a fost aprinsă în China, la Beijing, la 20 octombrie, după ce torța ceremonială a sosit de la Atena.

Lămpașul care a purtat flacăra de la Atena și a fost folosit cu scop expozițional pe durata ștafetei olimpice, a fost proiectată după asemănarea unei lămpi de bronz cu ulei din bronz din vestul Dinastiei Han.

Torțele olimpice care sunt folosite în cadrul ștafetei au 1,1 kilograme și sunt capabile să reziste la precipitații de până la 50mm/oră, fiind alimentate cu un combustibil pe bază de hidrogen lichid. Flacăra este trecută de la o torță la alta cu ajutorul designului ingenios, care permite interconectarea torțelor, care au o lungime de 82 de centimetri.

Medaliile olimpice

Designul medaliilor de la Beijing 2022 a fost inspirat de pandantivele chinezești antice de jad cu cercuri concentrice, cu cele cinci inele, reprezentând conotația culturală chineză a „unității cerului și pământului și a unității inimilor oamenilor".

În cultura tradițională chineză, jadul este considerat un ornament de bun augur și neprețuit.

Medaliile de la Jocurile Paralimpice folosesc același design.

Panglica este țesută cu ajutorul unor tehnici tradiționale, din mătase de mure.

Gheaț, zăpada și norii sunt simbolurile care apar pe fațeta medaliei, alături de inscripția „A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022”, în limba engleză.

Pe verso este gravat în cercurile concentrice modelul celest, care simbolizează cerul înstelat vast și armonia dintre oameni și natură. Tot pe verso, medaliile mai au gravată inscripția „A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022” în mandarină și denumirea probei pentru care au fost decernată.

 

Cifre impresionante

Iată și câteva cifre care reflectă specificitatea celei de a 24-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă, care se deschid vineri în capitala chineză.

2.900 - Numărul de sportivi reprezentând 91 de comitete olimpice naționale care se așteaptă să sosească în China pentru Jocuri, alături de alte 25.000 de persoane aparținând delegațiilor sportive sau diplomatice.

109 - Numărul de probe în care se decernează medalii, în 15 discipline din șapte sporturi de iarnă, o creștere cu șapte probe față de 2018.

13 - Numărul de locații din Beijing, Yanqing și Zhangjiakou, inclusiv cinci locații moștenite de la Jocurile Olimpice de vară din 2008.

55%-45% - Raportul distribuției pe sexe la Jocurile Olimpice din 2022, fiind prezente mai multe atlete (45%) și fiind organizate mai multe evenimente la feminin (46) decât la Jocurile anterioare.

1 - Numărul de evenimente fără implicare feminină. Combinata nordică, care implică schi fond și sărituri cu schiurile, este încă rezervată doar bărbaților, dar Federația Internațională de Schi (FIS) are în plan să elimine această ultimă barieră la Jocurile din 2026.

3.000 - Numărul de artiști implicați în ceremonia de deschidere. În comparație cu 15.000 la ceremonia pentru Jocurile Olimpice din 2008, regizată tot de Zhang Yimou.

0 - Numărul de spectatori internaționali la Jocuri din cauza restricțiilor COVID-19 din China. Grupuri selecționate de localnici invitați vor fi prezenți în locurile de desfășurare, care Comitetul Olimpic Internațional (CIO) speră să fie pline cel puțin o treime.

2.900 - Numărul de probe de sânge și urină pe care Agenția Internațională de Antidoping intenționează să le colecteze pentru analize de combatere a dopajului în timpul Jocurilor.

63.548 - Numărul de teste COVID-19 efectuate în interiorul circuitului închis al Jocurilor Olimpice până la 31 ianuarie, dintre care 3.103 de către sportivi.

1.140 - Personalul medical de la fața locului la locurile de desfășurare a competițiilor din Beijing, împreună cu 74 de ambulanțe.

880.000.000 de dolari - Contribuția CIO la costurile organizatorilor de la Beijing.

350 de kilometri pe oră (220 mph) - Viteza maximă a trenurilor fără conductor de pe noua cale ferată de 174 km care leagă Beijingul de locurile de desfășurare a competițiilor montane de la Zhangjiakou și Yanqing.