O gospodărie din Husasău de Tinca a fost lovită de trăsnet, în noaptea de joi spre vineri și alte două curți au fost inundate.

În noaptea de joi spre vineri, în urma manifestării fenomenelor meteorologice   periculoase, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru evacuarea apei din două curți și pentru stingerea unui incendiu produs de trăsnet, la o gospodărie. În jurul orei 02.00, echipajele de pompieri din cadrul Gărzii Tinca au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs de trăsnet, la o gospodărie situată în Husasău de Tinca. Forțele de intervenție au acționat timp de   aproximativ trei ore pentru localizarea și lichidarea incendiului ce se manifesta generalizat la o șură în care erau depozitate aproximativ 30 de tone de fân și lucernă, flăcările amenințând să se extindă la alte două construcții. În urma evenimentului, au ars șura și plantele furajere depozitate în interiorul acesteia, pompierii reușind să salveze din calea flăcărilor grajdul, care era lipit de șură și o altă construcție situată la circa 1,5 metri de focare. Echipajele Stației de Pompieri Valea lui Mihai au acționat cu motopompele din dotare pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor abundente, în curțile a două gospodării situate în localitate.

 

Averse torențiale, grindină și descărcări electrice

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu valabilă pentru județul Bihor în perioada 16 iulie, ora 10.00 – 17 iulie, ora 06.00, fenomenele avertizate vizând „averse torențiale, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80l/mp”. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările pe durata manifestării fenomenelor prognozate și să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția. În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un  spațiu care garantează protecția. Pentru limitarea posibilelor pagube generate   de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la  distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate. În acest context, pompierii militari bihoreni vă reamintesc ce puteți face, din timp, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: să curățați, adânciți sau să realizați în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; să nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; să drenați şi să asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să   nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, să curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență care vă pot periclita viața și deteriora autovehiculele, este important   să îndepărtați copacii sau ramurile uscate și să asigurați sau să înlăturați, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.