Curtea de Apel Oradea a organizat, săptămâna trecută, mai multe manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Europene a Justiţiei Civile, în colaborare cu Facultatea de Drept din Oradea, manifestări ce au avut ca scop apropierea cetăţenilor, în special a generaţiilor tinere, de actul de justiţie şi informarea acestora cu privire la modul de funcţionare a instanţelor judecătoreşti.

Astfel, pe 24 octombrie, Curtea de Apel Oradea a găzduit un grup organizat de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea, însoţiţi de prodecanul Diana Cârmaciu şi lector univ. Oana Mihăilă, vizitând împreună cu inginerul constructor Adrian Bocşan, grefiera şefă a secţiei penale Maria Hekler şi vicepreşedinta Curţii de Apel Oradea, Loreley Mirea-Gajdo, sălile de judecată penale şi civile, compartimentele auxiliare, arhiva şi registratura, primind explicaţii relevante cu privire la activitatea desfăşurată în fiecare compartiment.

La finalul turului instanţei, studenţii au fost invitaţi în monumentala sală festivă a Palatului de Justiţie din Oradea, unde inginerul a făcut o incursiune în istoricul Palatului de Justiţie, ilustrată şi cu un scurt material audio-video, relevant pentru modul în care Palatul de Justiţie din Oradea a fost renovat, redobândindu-și astfel strălucirea de altădată. De asemenea, grefiera şefă a secţiei penale le-a vorbit studenţilor despre o profesie juridică frumoasă şi mai puţin cunoscută, cea de grefier.

Vineri, 25 octombrie, dată declarată de Consiliul Europei şi de Uniunea Europeană, „Ziua europeană a justiţiei”, Curtea de Apel Oradea, în colaborare cu cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Drept din Oradea, a organizat un concurs de procese simulate în materie civilă. Cu această ocazie studenţii Facultăţii de Drept din Oradea, îndrumaţi de cadre didactice, au avut ocazia de a participa în mod efectiv, într-o sală de judecată, la un proces simulat de divorţ, asumându-şi cu multă seriozitate, implicare şi profesionalism  rolul de judecător, avocat, grefier, reclamant, pârât şi martor,  în prezenţa unui numeros auditoriu format în majoritate din studenţi.

La finalul competiţiei, juriul, format din Loreley Mirea-Gajdo vicepreşedintele Curţii de Apel Oradea, Diana Cârmaciu, prodecan şi lector univ. Oana Mihăilă, a acordat premii celei mai bune echipe, celui mai bun judecător, avocat şi participant la proces, evenimentul bucurându-se de un real entuziasm din partea studenţilor. De asemenea, în cadrul acestor  întâlniri cu studenţii din zilele de 24 şi 25  octombrie, vicepreşedintele Curţii de Apel Oradea a vorbit tinerei generaţii de viitori jurişti despre rolul justiţiei şi al judecătorului în societate, despre competenţele şi organizarea instanţelor judecătoreşti, derularea unui proces civil în fond şi căi de atac, precum şi despre modul de accedere în magistratură, despre importanţa şi frumuseţea fiecărei profesii juridice, încurajându-i să-şi urmeze visele cu curaj şi determinare.

„Conducerea Curţii de Apel Oradea îşi exprimă convingerea că activităţile dedicate Zilei Justiţiei Europene, care au suscitat un real interes din partea tinerei generaţii, şi-au atins scopul informativ şi educativ, aducând justiţia mai aproape de cetăţean”, se afirmă într-un comunicat.