Sala Consiliului Județean Bihor a fost aproape plină joi, la ora 16.00, la lansarea cărții „Centenarul declarației de autodeterminare națională a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș”, scrisă de universitarii Viorel Faur și Antonio Faur.

Pentru o mai bună contextualizare, cartea a fost lansată după o cumunicare științifică în care au fost prezentate trei lucrări, una despre conceptul wilsonian de autodeterminare, una despre frământările ideologice din interiorul Imperiu Austro-Ungar din ultimii ani și una despre semnificația istorică națională și internațională a Declarației de la Oradea.

Evenimentul a fost moderat de Ioan Laza și s-a bucurat de prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor Ioan Mang, a autorilor prof. univ.dr. Viorel Faur, prof. univ. dr. Antonio Faur a profesorilor Ioan Horga și Florin Ardelean.

„Thomas Woodrow Wilson a fost văzut de pătura intelectuală a României, și nu numai, drept salvator al națiunilor oprimate. La bază a stat conceptul de drept de autodeterminare al popoarelor. Și la Marea Adunare de la Alba Iulia s-a vorbit despre acest drept. Aș propune ca autoritățile locală să îi facă o statuie sau măcar un bust în semn de recunoștință pentru acest concept care a fost esențial pentru Unire”, a spus istoricul Antonio Faur.

Ioan Horga a vorbit, în cadrul simpozionului, despre Declarația de la Oradea (Desfăşurată în cel mai mare secret, şedinţa din data de 12 octombrie 1918 convocată la Oradea de către comitetul executiv al Partidului Naţional Român a avut ca rezultat elaborarea Declaraţiei de autodeterminare a românilor din Ardeal şi Ungaria - n.r.) punând-o în contextul curentelor politice din Imperiul Austro-Ungar. Concluzia a fost aceea că soliditatea structurală a imperiului s-a erodat constant iar Declarația de la Oradea a fost mai mult un efect al acesteia, completat de episoade asemănătoare petrecute în celelalte națiuni din Imperiul Asutro-Ungar.

Ultima comunicare științifică a fost cea a lui Viorel Faur, despre semnificația națională și internațională a Declarației de la Oradea.

„Declarația de la Oradea nu a fost împotriva nimănui, a fost o declarație pentru libertate. În cee ce privește acest act, el este aproape la fel de important ca Unirea, s-a făcut la noi, aici, la Oradea, și e păcat că atât de multă lume nu știe acest lucru. Cred că noi, istoricii și nu numai, avem datoria morală de a scoate acest eveniment în relief”, a spus Viorel Faur. 

Despre cartea „Centenarul declarației de autodeterminare națională a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș” a vorbit scriitorul Florin Ardelean care a subliniat că lucrarea nu se împiedică în amănunte, în ciuda unui context dificil al perioadei la care face referire.

„Cred că la baza Unirii tuturor românilor a stat conștiința națională care s-a văzut în numeroase luări de poziție ale intelectualilor români. Ideile, frământările, idealurile elitelor intelectuale românești. Cartea poate fi un drum scurt pentru a afla adevărul într-un context politic foarte complex. Unirea nu a fost un miracol decât dacă admitem că au făcut-o oameni care și-au depășit condiția. Este și vorba despre timpul care deschide fante pentru materializarea unor oportunități. De aceea, acum avem privilegiul de a serba acest eveniment”, a spus Florin Ardelean.

La final, autorii au oferit autografe tuturor participanților.