Marţi, 10 martie, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, a avut loc aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească. În a doua parte a evenimentului, polisportivul Avram Iancu a lansat volumul „Schimbarea eşti tu!”.

Zeci de orădeni au fost prezenţi marţi, 10 martie, în Amfiteatrul Bibliotecii Naţionale „Gheorghe Şincai”, la aniversarea a trei decenii de la înfiinţarea Uniunii Vatra Românească în judeţul Bihor. Filiala a luat naştere în data de 1 martie 1990, fiind a treia din ţară după Târgu Mureş şi Cluj şi a avut drept obiectiv lupta împotriva celor „care atentau la integritatea şi unitatea statului”.
 Evenimentul a debutat cu un moment de rugăciune rostit de preotul Vasile Sabău în memoria membrilor şi simpatizanţilor care nu mai sunt printre noi. Preotul a rostit şi o scurtă alocuţiune despre naşterea Uniunii în judeţul nostru, eveniment la care a fost martor în anul 1990, şi la importanţa ei pentru românii din Bihor, care-şi amintesc mereu de „vatra” satului natal şi a casei părinteşti. Despre activitatea Filialei de-a lungul celor 30 de ani a realizat o amplă prezentare prof. Ioan Laza, care a trecut în revistă atât activităţile patriotice şi culturale, cât şi intervenţiile întru protejarea economiei, culturii şi identităţii naţionale. Nu în ultimul rând, Ioan Laza a amintit despre donaţiile de carte care au fost posibile graţie iniţiativelor Filialei şi generozităţii cu care au răspuns profesorii şi elevii şcolilor din Bihor, şi nu numai. Astfel, peste 30.000 de volume de carte românească au alcătuit biblioteci în Republica Moldova, şi peste 3.000 de volume au ajuns la românii din Gyula. De asemenea, filiala s-a implicat şi în strângerea şi donarea de alimente pentru cei aflaţi în nevoie.

În a doua parte a evenimentului a avut loc lansarea volumului „Schimbarea eşti tu!”, a polisportivului Avram Iancu, primul român care s-a încumetat să traverseze înot, fără întrerupere, Canalul Mânecii, în anul 2016, neutilizând costumul de neopren. Avram Iancu este, totodată, primul om din lume care a parcurs înot Dunărea de la izvoare la Marea Neagră, fără a purta costum de protecție. În carte, Avram Iancu vorbește, prin prisma experienței personale, despre pasiune, curaj, riscuri, performanță și demnitatea de a fi român. El povestește în introducere cum, bibliotecar fiind, s-a lasat inspirat de volumul „Înotul, pe înţelesul tuturor”, dar şi de povestea soldatului francez capturat în bătălia de la Waterloo, care, pentru a nu ajunge prizonier în Anglia, se hotărăşte să traverseze înot Canalul Mânecii. Performanţa va fi repetată în 24 august 1875 de căpitanul de marină Matthew Webb, iar în perioada 1911-1927, alţi 20 de sportivi vor repeta experienţa. Însă factorul determinat în decizia lui Avram Iancu a fost acela că niciun sportiv român nu a încercat vreodată să înfăptuiască performanţa. El a devenit, în anul 2016, primul sportiv român care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii fără costum de neopren (regulă esenţială pentru a fi recunoscut de Comunitatea Internaţională a Înotătorilor), în 17 ore şi 56 de minute.