Câteva mii de persoane au ieșit în weekend la curățenie în cadrul „Let’s Do It, România!”. Rețelele de socializare s-au umplut de fotografii cu grupuri de elevi și profesori, politicieni și pompieri, cu saci în mână, adunând gunoaiele de pe marginea drumurilor.

O mare parte dintre voluntari s-au întâlnit sâmbătă, în jurul orei 10.00, în Parcarea Lotus Center, de unde au primit saci și mănuși și au fost direcționați în zonele unde este mai multă nevoie de curățenie.

„Peste 20 de școli au fost implicate în acest eveniment. Multe fac curat în Parcul Salca, zona Auchan, unde sunt spațiile verzi, malul Crișului, Cetatea Oradea. În Oradea participă în jur de 6.000 de persoane, majoritatea gimnazii și licee. În ultimele zile, împreună cu primăriile ne-am dublat numărul de participanți. În fiecare localitate, reprezentanții primăriilor și ai școlilor au ales unde să facă curat, asta pentru că ei știu cel mai bine unde ar fi nevoie. Important nu este doar actul în sine, faptul că se face curat, ci și impactul pe care îl are acest eveniment asupra cetățenilor”, a spus, pentru Crișana, Cosmin Suciu, unul dintre organizatorii evenimentului. 

Deșeurile colectate au fost ridicate de pe malurile pârâului Peța de la Pod Calea Aradului, podul Iancu de Hunedoara/str.Ogorului, malurile râului Crișul Repede (pod Densușeanu - Pod Ferdinand), malul drept al Crișului Repede între Pod Ferdinand - Pod Dacia Continental și între Pod CFR baza sportivă Dinamo - Pod Mareșal Constantin Prezan - Silvaș; malul stâng al Crișului Repede, între Podul Intelectualilor și fostul depozit Peco din Dragoș Vodă.

Primăria Oradea a asigurat sacii menajeri prin operatorul de salubritate RER Vest, precum și transportul deșeurilor din punctele de colectare stabilite: Podul Peța Calea Aradului; Pasarela metalică  Peța-Auchan; Pod Peța fosta Piață Ocska; Pasarela metalică Peța în dreptul terenurilor Spyros; Pod Peța Universității; Pasarela metalică  Feldioarei; Pod Peța Vaporului; Pod Peța Cantemir; Pasarela metalică din parcul Salca I; Pod Peța-Meiului; Pod Peța-Seleușului; Pod Peța-Iancu de Hunedoara/Ogorului; Pod Crișul Repede-Densușianu; Pod Crișul Repede-Carol; Pod Crișul Repede-Decebal; Pod Crișul Repede-Centenarului; Pod Crișul Repede-Ferdinand; Podul Intelectualilor; Pod Crișul Repede-Dacia Continental; Pod Crișul Repede-Mareșal Constantin Prezan mal stâng; Crișul Repede-Dragoș Vodă.

Printre oficialitățile care au ieșit la curățenie s-a numărat și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. Acesta a ales să facă curățenie „la înălțime”, mai precis pe Vârful Bihor, dinspre localitatea Criștioru de Jos, pe drumul forestier.

„Vestea bună este că am umplut doar câțiva saci de gunoi. La mobilizare, desfășurată în cadrul campaniei ,,Let’s do it România”, am fost împreună cu zeci de colegi și voluntari de la Consiliul Județean Bihor, ADI Ecolect Group, Let’s do it Bihor, Primăria Criștioru de Jos, Jandarmeria Bihor, Partizan Security și Partizan Ecoserv. Am ales să mergem pe Vârful Bihor în mod simbolic, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a avea întregul județ curat, de pe cel mai înalt vârf și până în albiile râurilor”, a scris politicianul pe o rețea de socializare.

Pe lângă oficialități, pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Marghita, Detaşamentului de Pompieri Salonta, Staţiei de Pompieri Aleșd și Staţiei de Pompieri Ştei au acţionat pentru curăţarea mai multor zone din raioanele de intervenție ale subunităților menționate (străzi, păduri, parcuri etc.)

În urma acţiunilor de igienizare, pompierii au adunat peste 150 de saci de deşeuri.