Oradea nu se poate lăuda că este fruntașă la prea multe capitole când vine vorba de învățământ. Universitatea este în eșalonul secund al valorii, iar rezultatele la bac și evaluare nu ne-au pus niciodată pe un loc fruntaș. Totuși, generația de tineri „crescută” aici este una de valoare, dacă ne gândim că în ultimii ani orașul a dat un președinte peste toți elevii din țară și, mai nou, și un student șef al ANOSR.

 

Evident, este fals să susținem că sistemul de învățământ local produce mari genii, când avem un singur liceu în top 150 național (luând în considerație rezultatele obiective pe școală și lăsând la o parte școlile cu puțini elevi cu profil teologic), dar este o realitate că atunci când capacitatea, ambiția și dăruirea ajung pe mâinile unor profesori buni ele pot da lideri adevărați. Așa a fost Horia Onița, fostul președinte al Consiliului Naţional al Elevilor, un tânăr admirabil cu luări de poziție lucide și bine argumentate în situațiile dificile prin care a trecut școala românească în ultima perioadă. Așa se speră că va fi și Marius Deaconu, votat pe 15 august, în unanimitate, lider al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti. El a candidat la Cluj-Napoca cu proiectul „Viitorul implică studenţii” și a fost ales cu un mandat de un an. Fost președinte al Asociaţiei „Gheorghe Şincai” de la Universitatea din Oradea, Deaconu a fost delegat al Asociației Geografice „Simion Mehedinți” Oradea, pentru că aceasta avea drept de vot.

„Pe plan educațional vreau să continui campania „Viitorul implică studenții” (o campanie care prevede responsabilizarea atitudinii clasei politice din România față de educație și mobilizarea studenților pentru a se implica activ din punct de vedere civic - n.r.), iar în toamnă vom lupta pentru dublarea subvenției la cămine și cantine studențești, așa cum a fost promis de actuala coaliție aflată la guvernare. Vreau să ne implicăm mai mult în formarea cadrelor didactice, care este un proces deficitar la nivel național, și să restructurăm Departamentele pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. Voi căuta modalități pentru o implicare mai mare a studenților în procesele de asigurare a calității în universități. În plus, de la 1 septembrie se începe lucrul la noua Lege a educației, unde sper să avem și noi un cuvânt de spus. Sunt fericit pentru noua funcție, mai ales că am fost votat de toate organizațiile studențești din țară, în unanimitate și asta este o premieră”, a spus, pentru CRIŞANA, Marius Deaconu.

Majoritatea prietenilor, colegilor și profesorilor de la Universitatea din Oradea l-au felicitat atât prin telefon, cât și pe rețelele de socializare.  

„Sunt nespus de fericită și mândră! Marius Deaconu este președinte ANOSR! Un reprezentant adevărat al studenților, prima dată al studenților Universității din Oradea și mai apoi al tuturor studenților din țară, prin ANOSR. L-am cunoscut în prima ipostază, iar apoi l-am văzut cum crește în cea de-a doua. Oamenii puternici, morali și altruiști își doresc un Marius Deaconu în echipă! Mult succes, Marius! Multă putere alături de echipa ta, sa puteți să faceți schimbările în bine în viața studenților români! Prietenii te susțin întotdeauna, necondiționat! Felicitări!”, a scris Simona Trip, fostul prorector responsabil cu studenții la Universitatea din Oradea și una dintre profesoarele cu care a colaborat mulți ani din postura de șef al organizației studenților de la istorie.

Fost vice-președinte al ANOSR, Marius Deaconu este masterand în cadrul Universității din Oradea, specializarea Istoria Vestului Românesc. Este student expert evaluator al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) din 2013. Domeniile lui de expertiză sunt finanțarea învățământului superior, asigurarea calității, cercetarea, ciclul de studii doctorale, respectiv etica și integritatea academică.

ANOSR este prima și cea mai importantă federație studențească, non-guvernamentală și non-partizană.  Încă de la înființarea sa, ANOSR a reunit cele mai multe organizații studențești cu tradiție, înființate imediat după revoluție, împreună constituind o echipă bazată pe principii și profesionalism. În prezent, structura numără 91 de organizaţii studenţeşti din 17 centre universitare din România. ANOSR are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor comune ale studenților, ale membrilor săi, formarea de lideri la nivel național și internațional, precum și promovarea acestora în societate.