Între Lugașu de Jos și Urvind, lângă barajul de acumulare, a avut loc sâmbătă, în prezența lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, festivitatea de inaugurare a clădirilor realizate prin proiectul transfrontalier având ca titlu „Crearea unei destinații turistice comune între Lugașu de Jos și Komádi, prin protejarea moștenirii valorilor naturale de pe Valea Crișului Repede”.

Proiectul se concentrează asupra lacului de acumulare Tileagd, construit pe râul Crişul Repede, iar în partea maghiară proiectul se adresează lacului Varsánykerti din Komádi. Ambele lacuri au un statut de conservare scăzut, compromiţând dezvoltarea turismului în regiunea lor şi necesitând intervenţii urgente. Obiectivul specific al proiectului este îmbunătăţirea stării de conservare a ambelor lacuri, prin ecologizarea unui teren ocupat de depozitări de deşeuri, situat în imediata vecinătate a lacului de acumulare Tileagd pe partea română, şi prin crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánykerti, pe partea maghiară, precum şi prin susţinerea acestor site-uri cu infrastructuri noi de vizitare. 

Evenimentul de sâmbătă a început cu o slujbă religioasă oficiată de către preoții ortodocși Groza Adrian din Lugașu de Jos, Vascan Nicolae Mădălin din Lugașu de Sus și Fehérvári István-Csaba, preot reformat din Urvind. Cei prezenți au fost salutați de către Sorbán Levente, primarul comunei Lugașu de Jos apoi în memoria primarului din Șimian, care a murit vineri dimineața la vârsta de 58 de ani, au ținut un moment de reculegere. Primarul Sorbán a scos în evidență faptul, că în cadrul proiectului împreună cu partenerii Autoguvernarea orașului Komádi din Ungaria și Asociația Pro Valea Crișului Repede au urmărit promovarea Văii Crișului Repede, ca destinație turistică comună.

„Dacă ar trebui să caracterizez în câteva cuvinte proiectul ași spune că dintr-un loc unde a fost groapa de gunoi al localității Urvind am reușit să ridicăm un centru turistic”, a spus Sorbán, apoi a continuat astfel „despre cât de greu a fost finalizarea proiectului, ajunge dacă vă spun, că, în momentul licitației, un metru cub de lemne de lucru a fost 800 de lei, iar în momentul executării lucrării a devenit 1.800 lei/mc”. A mulțumit apoi partenerilor maghiari, primarului Tóth Ferenc, care au reușit de un an să finalizeze partea lor din proiect, instituțiilor statului care au ajutat derularea proiectului, dar a scos în evidență și faptul că au avut avize după care au stat mai bine de un an până le-au obținut. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prezent la eveniment a felicitat partenerii din proiect pentru activitatea depusă și a relatat ca Ministerul Dezvoltării în luna aprilie a  transmis programul de cooperare Interreg VI-A România-Ungaria către Comisia Europeană, în vederea aprobării, program ce va fi implementat în  perioada 2021-2027.

În perioada 2021-2027, România găzduiește Autoritatea de Management al Programului Interreg VI-A România-Ungaria, care va avea un buget total de 175.940.025 euro, din care 140.752.020 euro reprezintă contribuția FEDR, și care va sprijini proiecte în domeniile protecției mediului și adaptării la schimbările climatice, energiei regenerabile, sănătății, turismului și culturii, precum și proiecte dedicate îmbunătățirii guvernanței. Acestea vor avea impact asupra întregii arii a Programului, constând din opt județe, patru din România (Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș) și patru din Ungaria (Békés, Csongrád-Csanád Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg).

„Este posibil ca deja din toamnă să puteți depune alte proiecte transfrontaliere în beneficiul comunităților voastre”, a spus printre altele Cseke. Au mai luat cuvântul subprefectul Emilian Pavel, Toth Ferenc, primarul orașului Komádi și Grimm András, președintele Asociației Pro Valea Crișului Repede. După discursuri a avut loc tăierea panglicii de inaugurare de către oficialitățile prezente. În cadrul proiectului a fost modernizat drumul de acces, împrejmuit terenul, construite opt clădiri noi, amenajată curtea, introduse utilitățile. Valoarea totală a proiectului pentru comuna bihoreană a fost 769.169,64 euro.

H.I.