La jumătatea perioadei de desfășurare a proiectului „Luna curățeniei”, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, se declară mulțumit. S-au înscris 94 de primării, s-au derulat 197 de acțiuni de ecologizare și s-au înființat 126 de ecocluburi cu peste 8.400 de copii înscriși.

 

În „Campionatul bihorean al curăţeniei” s-au înscris, până pe 10 mai, 94 de unități administrativ-teritoriale din 100 eligibile. Cele șase care nu s-au înscris în competiţie sunt: Finiș, Rieni, Husasău de Tinca, Ineu, Șimian și Lugașu de Jos.

Competiția se desfășoară de-a lungul lunii mai, în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor”.

„Cele 197 de acțiuni de ecologizare ne arată că proiectul se derulează în condiții bune. În cadrul competiției Ecoprovocarea s-au înființat 126 de ecocluburi, cu un număr de peste 8.400 de copii înscriși. Activitate consistentă au avut asociațiile Cătunul verde și Pro-Timer. Am solicitat sprijinul bisericilor care s-au implicat și ele și ne-au ajutat, alături de Inspectoratul Școlar, Universitatea din Oradea, Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului etc.”, a spus Mircea Mălan care a lansat o invitație specială: „pentru că fără curățenie nu există turism le vom da bihorenilor posibilitatea de a câștiga, în fiecare zi, până la sfârșitul campaniei, un sejur de o săptămână pentru două persoane, cu masă inclusă, la una din pensiunile partenere: cabana Cetățile Ponorului din Padiș, pensiunea Roșia din comuna Roșia, pensiunea Belmont din Remeți și pensiunea Muma Codrului din Vașcău. În fiecare zi vom avea câte un câștigător”.

Conform aceleiași surse, concursul are în centru o întrebare simplă, la care, dintre toți cei care vor răspunde, se va trage la sorți un câștigător.  

La „Campionatul bihorean al curăţeniei” participă UAT-uri din șase zone de operare din Bihor în care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.

În funcție de cantitatea de deșeuri strânse, vor fi acordate câte 3 premii în fiecare zonă (Locul I -100.000 lei, Locul II - 50.000 lei și Locul III - 30.000 lei). Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor. Fondul de premiere este de 1.080.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.

„În desemnarea câștigătorilor se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni mai, de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale, care vor fi împărțite la numărul de locuitori. 10% din premiile acordate (I, II și III) vor merge către comunitățile de elevi voluntari „EcoClub Bihor” din UAT-urile câștigătoare” a mai spus Mircea Mălan.