Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” - Filiala Oradea, în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea și în colaborare cu Garnizoana Oradea și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Bihor, organizează sâmbătă, 24 iunie, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 193 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

 

Programul va debuta la ora 9.30, în Sala „Florica Ungur” (Piața Ferdinand nr. 4, Oradea), cu un simpozion dedicat împlinirii a 193 de la nașterea lui Avram Iancu, intitulat „Identitatea Națională și Globalizare”, coordonator, prof. univ. dr. Mihai Drecin.

De la ora 12.10, va avea loc decernarea unor diplome de excelență personalităților care s-au implicat în sprijinirea Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” - ing. Vasile Fonoage, vicepreședintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, filiala Oradea, iar de la ora 12.20, este programată lansarea revistei „Identitatea Națională” ( nr.2), lector. univ. dr. Ioan Laza. În continuare, cei prezenți se vor deplasa la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian, unde, de la ora 13.00, se va desfășura ceremonial militar-religios în memoria eroului național Avram Iancu și al martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

Ceremonialul militar-religios se va desfășura după următorul program: primirea oficialităților și salutul Drapelului de luptă; intonarea imnului de stat al României; Te Deum în memoria eroului național Avram Iancu, a martirilor Horea, Cloșca și Crișan și a celor 40.000 de români uciși în războiul civil din 1848-1849 în Ardeal; alocuțiuni; moment artistic; depunere de buchete și jerbe de flori; defilarea detașamentului de onoare. Manifestarea se va încheia la ora 14.00.