La sfârșitul săptămânii, vineri, 12 aprilie, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a venit în Oradea pentru a participa la Adunarea Generală a ANOSR ocazie cu care s-a întâlnit și cu inspectorii și directorii din Oradea. În fața unei săli a primăriei pline, ministrul a fost criticat destul de dur de studenți și elevi, aceasta răspunzând în aproape toate cazurile cu promisiuni.

La evenimentul desfășurat în sala mare a primăriei au participat în jur de 200 de studenți și elevi din toată țara. La prezidiu au stat, alături de gazda Florin Birta, ministrul Educației – Ecaterina Andronescu, Cătălin Lazăr, consilier al Secretarului de Stat pe probleme de tineret din Ministerul Tineretului și Sportului, Constantin Bungău - rectorul Universității din Oradea, Marius Ștefan Deaconu - director al Departamentului de Politici Publice din cadrul Consiliului Tineretului din România și Antonia Pup, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor din România. Moderator a fost preşedintelui ANOSR, Petrişor Ţucă.

„Cele mai mari probleme nu sunt în învățământul superior din România ci în preuniversitar de acolo de unde vine material pentru universități. În 15 ani, sistemul preuniversitar a pierdut 1,5 milioane de elevi. Suntem comparabili cu Siria din acest punct de vedere, iar asta pe timp de pace. Acest lucru se reflectă în învățământul superior. Rugămintea mea este să găsim împreună acea stare de confort care să-i facă pe tineri să nu mai plece din țară”, a spus Ecaterina Andronescu, a cărei discurs a fost urmat de mesajul ministrului Ministrul Tineretului și Sportului, Constantin Bogdan Matei, citit de pe foaie de consilierul Cătălin Lazăr. Rectorul Cosntantin Bungău a felicitat studenții din ANOSR pentru expertiza de care a beneficiat din partea lor de când conduce Universitatea din Oradea.

„Vorbim de digitalizare și avem școli cu WC-uri în curte!”

Primul care a criticat-o pe Ecaterina Andronescu a fost orădeanul Marius Ștefan Deaconu, fost președinte al ANOSR, actual consilier al Secretarului de Stat pe probleme de tineret din Ministerul Tineretului, care i-a mulțumit ironic pentru banii tăiați destinați programelor pentru studenți și tineri.

„Ne aflăm într-o zi în care relațiile dintre decidenți și beneficiari nu sunt cele mai bune. Vorbim aici despre digitalizare și creșterea sumelor pentru programele Erasmus și sunt mii de elevi care merg la WC în curte”, a spus vicepreşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup. După ce ministrul i-a răspuns susținând că a alocat în acest an 65 de milioane de lei pentru a construi toalete în şcoli, eleva a continuat subliniind că sunt o mulțime de alte probleme importante peste care se trece cu vederea, precum fondul şcolii ori infrastructura unităţilor de învăţământ. „Mă bucur că sunteţi preocupată”, a mai spus ministrul Educației promițând că are în vedere rezolvări și ale acestor probleme.

Au urmat întrebările din partea studenților, acolo unde orădeanul Horia Onița, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor și vicepreședinte al ANOSR, în prezent student la Universitatea din București, președinte al Asociaţiei Studenţilor în Drept și expert în Comisia Permanentă de Specialitate - Ştiinţe Juridice la ARACIS, i-a citit ministrului din programul de guvernare al PSD acolo unde se promitea construirea a 30 de cămine noi și a întrebat-o dacă i se pare normal ca un rector să fie în același timp și demnitar. Horia a fost completat de actualul președinte al ANOSR Petrişor Ţucă care i-a spus ministrului că alocațiile către universități pentru construcția de cămine au fost cele mai mici din anul 2008 încoace, cu excepția anului 2019 (n.r. aproape de alegerile europarlamentare) când au fost cu 8% mai mari decât în 2008.

Nimeni nu e vinovat pentru exodul de tineri!

După participarea la Adunarea Generală a ANOSR, ministrul s-a întâlnit cu inspectorii și directorii la Liceul Betel și apoi a participat la o conferință de presă la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor.

„Avem în dezbatere un nou proiect pentru modificarea Legii Educației pe care i-am rugat pe directori să îl discute cu profesorii, cu elevii și părinți. În cadrul întâlnirii mi-am notat și multe sugestii din partea cadrelor didactice pentru a avea o lege cât mai bună” a spus Ecaterina Andronescu care, culmea ironiei, după ce în urmă cu un deceniu a desființat școlile profesionale din România, acum a lăudat IȘJ Bihor pentru că s-a orientat bine spre învățământul profesional dual.

„Traversăm o perioadă bună, în care agenții economici sunt dispuși să investească în pregătirea tinerilor pentru a le deveni viitori angajați. Felicit județul Bihor pentru că e pe primul loc la învățământul profesional dual”, a spus ministrul Educației.

Prezent la conferință, șeful IȘJ Bihor, Alin Novac-Iuhas a adăugat: „în următorul an şcolar, în Bihor vor funcţiona 62 de clase de învăţământ profesional, din care 32 în regim dual, în loc de cele 50 de anul acesta (din care 16 duale).

La fel ca la întâlnirea cu studenții, Ecaterina Andronescu s-a plâns de numărul mare de tineri care au ales să plece din România. Întrebată de reporterul Crișanei cine este de vină pentru acest exod, ministrul a dat vina pe situația economică, deși partidul din care face parte a fost la guvernare în cea mai mare parte din timpul scurs de la Revoluția din 1989.

„Cei care au plecat, au plecat din considerente economice. Și-au văzut împlinită cariera în alte țări. Am încercat să vorbesc cu multe familii stabilite în alte țări și am constatat că nu sunt pe deplin integrați. Rămâne ca noi, aici, să găsim soluții de a diminua migrarea și a-i întoarce înapoi pe cei care au plecat. Plecarea a 10.000 de medici a fost oprită prin creșterea salariilor”, a spus ministrul Educației, fără a prezenta și o statistică din care să reiese acest lucru.

La sfârşitul lunii martie, Ministerul Educațieia a lansat un document cu strategia viitoareai Legi a Educației, intitulat „Educaţia ne uneşte”. Printre propunerile de modificare se numără împărțirea examenului de bacalaureat în patru noi tipuri, scoaterea clasei pregătitoare și schimbarea ciclurilor de învățământ: ciclul primar inferior – clasele I-III, primar superior - IV-VI și gimnazial - VII-IX. Clasa a IX-a va fi transferată de la liceu la gimnaziu.