Ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural de ieri a debutat cu o informare cu privire la măsurile luate de ITM Bihor în domeniul combaterii muncii fără forme legale și o prezentare a modului în care se face colectarea deşeurilor în întreg judeţul.

Potrivit lui Marius Rotar, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, din totalul de 7,5 milioane de lei, amenzi aplicate în 2019 de către ITM Bihor, aproape şase milioane de lei s-au dat pentru munca „la negru”.

Inspectorii ITM au efectuat anul trecut 3.940 de controale, fiind aplicate 6.876 de sancţiuni contravenţionale, din care 561 au fost amenzi în cuantum de peste 7,5 milioane de lei, iar 6.315 au fost avertizări.

Din totalul celor 6.876 de sancţiuni, 47% (respectiv 3.188) au fost în domeniul securităţii în muncă, iar 53% (adică 3.688) au fost în domeniul relaţiilor de muncă. În domeniul RM, din totalul sancţiunilor aplicate, 293, aproape 8%, reprezintă sancţiuni pentru muncă fără forme legale, în cuantum de şase milioane de lei. 92%, adică 3.395, reprezintă sancţiuni pentru neconformităţi, altele decât munca fără forme legale.

Tot anul trecut, ITM a derulat mai multe campanii pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. De asemenea, au fost realizate şi controale inopinate/anunţate, ziua şi noaptea, în zile lucrătoare şi în cele de repaus săptămânal.

În urma activităţilor desfăşurate în 2.335 de controale, 277 de angajatori controlaţi au fost sancţionaţi, aproape circa 12%. Au fost depistate astfel 1.226 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care 636 femei, trei tineri cu vârsta între 15 şi 18 ani, diferenţa fiind bărbaţi.

 

Colectarea selectivă, nesatisfăcătoare

Tot în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, Mihai Togor, comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bihor, a anunțat că toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale (uat-uri) din judeţul Bihor au serviciu de salubrizare și că au scăzut depozitările ilegale de deşeuri. Din păcate, însă, colectarea separată nu este satisfăcătoare. Togor a menționat că, din cele 101 de uat-uri, 75 au implementată colectarea separată, din care doar 44 au acest sistem funcţional.

„Ca urmare a prevederilor ordinului 1271 din 2018, colectarea deşeurilor reciclabile poate fi efectuată şi de către societăţi autorizate în baza convenţiilor, contractelor încheiate cu uat-urile. Dacă se încheie aceste contracte, societăţile comerciale trebuie să raporteze trimestrial cantităţile colectate, iar uat-ul, prin acest fapt, îşi poate calcula sumele de bani pe care trebuie să le plătească la Fondul de mediu în cazul în care nu îşi ating ţinta”, a subliniat comisarul-șef.

Togor a anunțat că în Oradea există 1.250 de platforme pentru colectarea deşeurilor, toate fiind funcţionale. 

În perioada 4 martie-30 iunie 2019, din cele 101 uat-uri inspectate în vederea verificării stării de salubrizare a localităţilor, a cursurilor de ape şi căilor de comunicaţie, au fost identificate 224 de locaţii cu depozitări neconforme de deşeuri, în suprafaţă totală de 103.398 metri pătraţi, la 70 de uat-uri.

Anul trecut, comisarii Gărzii au mai efectuat, timp de zece zile, în perioada 26 august-6 septembrie 2019, împreună cu Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, 101 controale în uat-uri, dispuse prin ordin de ministru, având ca obiectiv identificarea depozitelor ilegale de deşeuri. De această dată, s-au mai identificat doar 67 de locaţii cu depozitări neconforme pe o suprafaţă totală de circa 11.977 mp.

În urma acestor neconformităţi, s-au stabilit măsuri de remediere. 15 uat-uri au transmis în termen realizarea măsurilor, iar la 29 de uat-uri au trebuit efectuate inspecţii de mediu pentru verificarea măsurilor stabilite anterior.