Panica declanşată de creşterea preţurilor la carburanţi din noaptea de 9 spre 10 martie, după ce pe reţelele sociale au apărut imagini cu noile tarife de la o benzinărie din Beiuş, s-a mai domolit. Autorităţile promit controale şi sancţiuni severe, dar este foarte posibil ca adevăraţii vinovaţi să scape basma curată.

 

Întreaga nebunie a început după ce au apărut câteva poze cu noile tarife afişate de o benzinărie afiliată MOL România din Beiuş, 11,10 lei/ litru de benzină şi motorină. Rostogolită pe reţelele sociale şi folosită pe unele site-uri şi televiziuni de ştiri exclusiv pentru a atrage audienţă, acestea plusând că vor urma alte scumpiri, informaţia i-a determinat pe zeci de mii de şoferi să ia cu asalt benzinăriile. Staţiile de toate felurile nu au ezitat să vândă tone de combustibil chiar în recipiente de plastic, pubele şi saci de nailon, lucru strict interzis de lege.

Cum a început nebunia? Iată ce explicaţii a dat benzinarul independent din Beiuş pentru Ştirile TVR: „Dacă eu cumpăr marfa cu 8,80 de la ei (MOL România - n.r.) şi a doua zi o cumpăr cu 10 lei, cu cât ar trebui eu să o vând ca să fac profit? Aşa că am pus preţul de 11 lei, atât!”

Benzinăria beiuşeană aflată sub franciză se aprovizionează cu marfă de la depozitul companiei aflat la Tileagd. Furnizorii au transmis în data de 8 martie un email în care îşi anunţau partenerii că începând cu data de 9 martie, ora 00.00, se modifică preţul la motorină şi benzină. Astfel, noile preţuri de furnizare erau cu până la 2 lei pe litru mai mari decât cele care erau afişate la pompă în acel moment. Practic, toţi partenerii MOL România s-au văzut puşi în faţa unei situaţii în care nu aveau de ales decât să mărească preţul la pompă!

Stația de la Beiuș, de unde a pornit întreaga isterie privind prețurile mari la combustibil, după ce a vândut carburant la prețul de 11 lei per litru, a fost amendată cu 35.000 de lei, a anunțat în această seară Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

„Stația de la Beiuș, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri (miercuri - n.r.), prin nivelul extrem de ridicat și de nejustificat al prețului practicat, a fost amendată cu 35.000 lei, de asemenea fiind propusă și semnată și în acest caz, decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte, mai exact de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pe lângă sancțiunea aplicată, implică și revenirea la prețul anterior”, a spus Cărbunaru, conform Mediafax.

MOL România se spală pe mâini

Reacţiile oficialilor statului român nu au întârziat să apară, situaţia fiind catalogată drept „speculă”. În acest context a apărut şi un comunicat al MOL România, prin care compania aruncă întreaga responsabilitate asupra benzinarilor independenţi. Prin intermediul unui comunicat de presă, MOL România anunță că se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației.

„Stația de combustibil din Beiuș care a afișat prețul de 11,1 lei/litru, atât la benzină, cât și la motorină, stârnind panică printre șoferi, are propria politică comercială peste care compania nu poate interveni”, au anunțat joi reprezentanții companiei.

„În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, au transmis, joi, reprezentanții MOL România Petroleum Products SRL.

Reacţia autorităţilor

Premierul Nicolae Ciucă spune, după creșterea prețurilor la carburanți, că nu va permite nimănui să profite de situație pentru ca, din lăcomie, să încerce să destabilizeze economia țării și viața românilor. Urmează sancțiuni „drastice”.

Ciucă a afirmat că a activat încă de miercuri instituțiile de control după creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți și a convocat o ședință în care să fie gestionate măsurile.

„Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor”, a afirmat Ciucă.

Potrivit premierului, instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea.

„ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței au demarat investigațiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale abuzive, care nu au nici o justificare reală economică. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici și va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetățenii și mediul de afaceri. Atrag atenția că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale țării va fi de îndată ferm și aspru pedepsită prin intervenția statului român”, adaugă Ciucă.

Cei responsabili de specula creată miercuri seară prin creşterea prețurilor la pompă, la benzinării, vor răspunde pentru practici comerciale incorecte, anunță și ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„Am dispus constituirea de echipe de control din partea ANPC, care, astăzi, vor merge să-i verifice pe toți furnizorii de combustibil care au creat ieri panică în rândul consumatorilor din cauza creşterii artificiale/speculative, în unele benzinării, a prețului la motorina şi benzină.

În plus, verificările vor viza şi modul în care a fost comercializat combustibilul, având în vedere imaginile care au circulat în mediul online care au surprins persoane ce depozitau benzina sau motorina, cumpărată de la pompă, în diverşi recipienți de plastic.

Obligația operatorilor economici este să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora (OUG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, art. 7). Echipele de control ale ANPC vor defăşura verificări comune cu ANAF”, a scris ministrul pe Facebook.

Preşedintele Iohannis vorbeşte despre fake news

Creșterea prețurilor la carburanți a plecat de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică, spune Klaus Iohannis: „Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică”.

„O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false. Guvernul a pornit verificările astăzi de la prima oră, pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care de fapt a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe”, spune, joi, Klaus Iohannis înaintea reuniunii informale a Consiliului European. Șeful statului a fost întrebat dacă este pregătită România pentru o campanie de combatere a știrilor false.

„Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. De aceea trebuie să fim foarte precaut și da, statul este pregătit pentru a interveni în astfel de campanii”, conchide Iohannis.