Muzeul Țării Crișurilor și Consiliul Județean Bihor au prezentat vineri, 6 martie, casa familiei de medici Ioan Chişiu şi Stella Chişiu Mangra, lăsată prin testament moştenire muzeului bihorean.

Casa, care va putea fi vizitată de orădeni în luna mai, în cadrul Nopţii Muzeelor, este o mărturie despre viaţa intelectualilor din perioada interbelică şi va fi transformată în Casă Memorială.

Aşa cum a explicat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, Stella Chişiu Mangra şi-a dorit ca imobilul în care trăit alături de soţul ei, medicul Ioan Chişiu, să fie donat muzeului pentru a fi transformat în casă memorială. Stella Chişiu Mangra şi-a mai dorit să fie păstrate obiectele de mobilier, tablourile şi obiectele decorative şi să fie amplasată o plăcuţă comemorativă la intrare.

„Cine pătrunde în această casă cunoaşte nu doar stilul de viaţă al intelectualului din perioada interbelică ci şi sufletul unei familii de intelectuali. De aceea vom păstra spre expunere majoritatea obiectelor, dar şi forma în care acestea au fost amplasate”, a spus Aurel Chiriac. „De asemenea, dorim ca la etajul casei să realizăm o expoziţie permanentă cu tema «Intelectualul orădean de-a lungul secolului al XX-lea», şi chiar să deschidem, beneficiind de curte şi terasă, un club al intelectualilor orădeni de azi, unul care va fi deschis publicului larg”, a spus Aurel Chiriac.

Prezent la eveniment, preotul Dorel Rusu, un apropiat al familiei Chişiu, a dezvăluit cum a luat naştere decizia de a lăsa casa în patrimoniul statului, prin testament. „Casa a aparţinut unei familii de medici care, prin nobleţea lor, au lăsat tot ce au avut urmaşilor lor, pentru o destinaţie obştească. I-am cunoscut în anul 1991, când Ioan şi Stella Chişiu au devenit enoriaşi ai bisericii”, a povestit preotul care avea să devină, ulterior, un apropiat al familiei. Acesta a explicat că imobilul a fost cumpărat de familia Stellei Mangra, strănepoată a Mitropolitului Vasile Mangra, şi că o mare parte dintre valoroasele obiecte sunt moştenite de-alungul a trei generaţii ale familiei. Etajul şi mansarda au fost construite de Ioan Chişiu, cu propriile mâini, atunci când s-a pus problema demolării caselor fără etaj de către comunişti. Imobilul de 243 de mp are şi un demisol care se întinde pe toată suprafaţa casei, terasă şi o grădină.

„Impresionat de tot ce se găseşte aici, de câte ori treceam pragul acestei case o numeam casa-muzeu şi iată că s-a implementat în conştiinţă”, a spus pr Dorel Rusu. Medic generalist în Băile Felix, Ioan Chişiu a murit în anul 2015, iar soţia sa, Stela Mangra Chişiu, care a profesat ca medic dermatolog în Oradea, a murit în februarie 2019, nu înainte de a se asigura că imobilul va deservi comunitatea orădeană. Iniţial, Stella Chişiu şi-a întrebat rudele dacă şi-ar dori casa, şi acestea i-au mărturistit că ar vinde-o. Cum nu avea urmaşi direcţi, a decis să o lase prin testament muzeului. Casa cuprinde 27 de piese de mobilier şi 283 de obiecte decorative, care vor fi triate de muzeografi. În perioada următoare, vor avea loc lucrări de consolidare a fundaţiei şi reparaţii ale acoperişului. Orădenii vor putea să o viziteze, înainte de executarea lucrărilor de reparaţie, în cadrul Nopţii Muzeelor.