Martiriul celor care au îndurat ororile temnițelor comuniste a fost omagiat ieri, 9 martie, la Biserica „Sf. Treime” din Parcul Traian, acolo unde a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România Filiala Bihor și Asociația Cei 40 de Mucenici Oradea au organizat, ieri, la Biserica „Sf. Treime” din Parcul Traian, un parastas pentru pomenirea sufletelor celor care au murit și suferit în închisorile comuniste.

Slujba de pomenire a fost oficiată de PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, asistat de părintele protopop Simion Goga și de părintele paroh Emilian Susan. La eveniment au fost prezenți părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic Oradea, însoțit de seminariști, subprefectul județului Bihor, Horia Carțiș, fostul europarlamentar Emilian Pavel, foști deținuți politic, dar și membri ai familiilor acestora.

Prin Legea nr. 247/2011 s-a statuat ca pe 9 martie să se organizeze o serie de manifestări comemorative în cinstea martirilor care au suferit în închisorile comuniste. Amploarea represiunii comuniste nu cunoaște însă cifre reale. Conform evidențelor Securității, în perioada 1948–1964, cel puțin 91.333 de persoane au fost arestate, dintre care 73.636 au fost condamnate. Harta unităţilor din sistemul concentraţionar comunist cuprinde 240 unităţi de detenţie, între care 44 de penitenciare, 61 de locuri de anchetă, depozit şi surghiun, 72 de lagăre de muncă forţată, 63 de centre de deportare şi domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic. Pe aceeaşi hartă mai figurau 93 de locuri de asasinate, gropi comune, lupte cu Securitatea soldate cu morţi. Adăugându-se la această geografie sumbră mai mult de 100 de sedii regionale, raionale/judeţene, unde se desfăşurau anchetele Securităţii, rezultă un total de aproape 450 locuri de detenţie sau reprimare.

Penitenciarul din Oradea a fost, între anii 1945-1977, una dintre unitățile de încarcerare cu un regim sever, unii dintre deținuți considerând că la Aiud „tot era de o mie de ori mai bine decât la Penitenciarul Oradea”. Printre cei care au trecut pragul închisorii de pe Criș se numără Arsenie Boca, Arlette Coposu, soția seniorului Corneliu Coposu, episcopul greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea, episcopul romano-catolic de București Joseph Schubert, Gheorghe Rizea, soțul Elisabetei Rizea, Lucreția Jurj, din grupul Teodor Șușman, femeile din lotul Arnăuțoiu, Remus Radina, Ion Ioanid, părintele Nicolae Bordașiu și mii de alți martiri.

„Județul Bihor ocupă un loc «fruntaș», cu ghilimele de rigoare, în ce privește obolul de suferințe. Potrivit fișelor matricole penale, județul nostru se află pe locul 10 prin numărul de deținuți politic. Condamnările au fost exemplare, părintele Liviu Brânzaș și fratele său, Virgil, au fost condamnați la 25 de ani temniță grea. În același lot, Adrian Mărăscu a primit alți 25 de ani de închisoare. Fiii celor care au făcut Unirea de la Alba Iulia au ajuns să fie condamnați la ani grei de închisoare, părintele Nicolae Bordașiu și părintele Ioan Iovan au stat închiși nouă ani. Mai mult, părintele Augustin Maghiar, delegat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a murit la Sighet, fiind primul martir al Eparhiei greco-catolice de Oradea. Nu putem uita suferința femeilor din închisorile comuniste, care au fost închise fără nicio vină, cum este Arlette Coposu, arestată doar pentru că era soția seniorului”, le-a amintit celor prezenți la eveniment dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea.

PS Sofronie Drincec a amintit că preoții ortodocși din Episcopia Oradiei au avut și ei un greu martiriu în regimul comunist. „Este pentru toți o datorie sfântă să ne aducem aminte de sacrificiul lor. Și datoria noastră este nu doar a nu le uita jertfa, ci de a vorbi despre ea și a transmite-o tinerei generații, pentru ca ororile care au avut loc în timpul regimului totalitar să nu mai poată fi repetate. Județul Bihor are cel mai mare număr de preoți ortodocși închiși de către autoritățile comuniste. Și Episcopul Nicolae Popoviciu, care păstorea în acea perioadă, a fost scos din scaunul episcopal și trimis în surghiun la Mănăstirea Cheia, unde ajunsese ca singur să-și pregătească mâncarea și chiar singur să ia laptele de vacă pentru că i s-a atras atenția că Securitatea a pus la cale otrăvirea sa. În acest an se împlinesc 60 de ani de la trecerea la Domnul”, a amintit PS Sofronie Drincec.

După parastas, s-au depus flori la Troiţa ridicată în amintirea celor care au luptat împotriva comunismului. În aceeași zi, de la ora 19.00, orădenii au fost invitați la un moment de rugăciune, eveniment găzduit de Sanctuarul Eparhial Greco-Catolic „Maica Domnului” din Parcul Olosig Oradea, acolo unde orădenii de la toate cultele au spus o rugăciune comună, dar au realizat, în mod simbolic, și o cruce din lumânări.