Slujba de Înviere a fost oficiată, sâmbătă noapte, de către preoţi şi personal clerical, dar în absenţa credincioşilor. Prezenţa acestora în biserici sau în apropierea acestora a fost interzisă prin ordonanţele militare, în încercarea de a limita răspândirea pandemiei Covid-19.

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creştinătate. În Noaptea Sfântă, lumina învinge întunericul, iubirea învinge moartea şi duşmănia, dar acum, parcă mai mult ca oricând, aceste valori au căpătat alte dimensiuni…

Ziua de duminică, 19 aprilie 2020 va intra, cu siguranţă, în istorie, ca fiind primul Paște ortodox sărbătorit fără ca oamenii să meargă la biserică pentru a lua Sfânta Lumină, așa cum se obișnuiește încă din cele mai vechi timpuri. Însă cum situaţiile speciale cer măsuri speciale, preoţii au reușit să se adapteze. Sfinţii Părinţi au oficiat tradiționala Slujbă de Înviere fără credincioşi, aceasta putând fi urmărită doar la televizor sau prin intermediul Internetului.

Şi la Biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din Oradea, slujbele din Săptămâna Patimilor şi de Paşti au fost săvârşite, anul acesta, doar de către slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor.

Pâinea şi vinul pentru Paşti s-au sfinţit în Joia Mare, după Sfânta Liturghie, şi au fost împărţite în Vinerea şi Sâmbăta Mare, la parterul blocului de domiciliu, de către voluntari ai bisericii, în pahare sigilate, respectând regulile de protecţie sanitară impuse de ordonanţele de urgenţă. Voluntarii de la această biserică şi-au făcut anunţată prezenţa printr-un clopoţel, fiind aşteptaţi cu emoţie de credincioşi.

La fel s-a procedat şi cu Lumina de Înviere, care a fost distribuită tot prin voluntari, la parterul blocurilor. Un reprezentant sau doi din fiecare bloc i-a aşteptat, apoi, pe locatari, la intrare în bloc, pentru a le oferi Lumina Sfântă, echipaţi cu măşti şi mănuşi.

În acest fel, chiar dacă pandemia provocată de coronavirus a făcut ca Paștele din acest an să fie unul fără precedent, cea mai importantă sărbătoare a creștinității nu și-a pierdut adevărata semnificație: aceea de a ne aduce în suflete pacea, liniștea sufletească și speranța.