Pentru achiziționarea unui medicament folosit de bolnavii Covid-19 - România cere ajutor
România cere ajutorul Uniunii Europene pentru achiziționarea Tocilizumabum, un medicament folosit de bolnavii Covid-19. Solicitarea statului român apare după ce compania care produce medicamentul a anunțat că nu poate respecta contractul.
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat marți Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum.
Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un contract cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de „stock-out” a produsului la nivel global.
„În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a solicitat șefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecție civilă. Menționăm că Ministerul Sănătății a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de Covid-19”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Tocilizumabum direcțiilor de sănătate publică teritoriale. Este vorba despre 6.649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienți Covid-19 cu forme severe de boală.
Un demers ruşinos
Medicul Octavian Jurma consideră că solicitarea României privind ajutorul Uniunii Europene în timpul crizei Covid este un demers rușinos, deoarece autoritățile române au refuzat să ia măsuri dure. Epidemiologul îi critică pe politicieni, deoarece au ales „să suspende spitalele pentru 30 de zile și nu cârciumile” și spune că în lipsa unor măsuri dure situația se va agrava.
„E rușinos să cerem ajutorul europenilor care se află într-o situație atât de bună tocmai pentru că europenii au făcut exact ce refuzăm noi să facem și au stat luni de zile într-o carantină inimaginabilă la noi și s-au vaccinat într-un număr inimaginabil pentru noi. Ei au plătit prețul pe care noi refuzăm să îl plătim în continuare, dar nu ne rușinăm să pretindem că facem ce fac ei și deci merităm ce merită ei. E că și cum greci ne-ar fi chemat în ajutor doar să le tratăm arșii, nu să le stingem incendiul”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.
Specialistul mai consideră că românii vor fi ajutați de UE așa cum este ajutat un „cerșetor adult și sănătos”.
„Europenii însă își vor înfrânge dezgustul și ne vor ajuta exact cum ajutăm și noi un cerșetor adult și sănătos, care evident ar putea să muncească, dar umanismul te împiedică să treci mai departe pentru că vezi că are un copil în brațe cu care te șantajează emoțional. Cel mai util gest de umanism în acest moment ar fi să procedăm că britanicii în 1939 și să îi rugăm să ne adăpostească copiii în școlile și familiile lor până când trece urgia în România. Noi, adulții, trebuie să rămânem în mijlocul focului și să plătim solidar prețul prea mare pentru marea relaxare”, a tras concluzia medicul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.