Pentru iubitorii de natură și adrenalină - Proiecte verzi la Şinteu şi Auşeu
În comunele Aușeu și Șinteu sunt în lucru proiecte pentru iubitorii de natură și adrenalină, cu finanţare europeană. Astfel, în localitatea Groși se amenajează un traseu off-road de 1,7 kilometri pentru amatorii și profesioniștii de motociclism, iar în Șinteu se montează 13 căsuțe din lemn pentru cazare și a unei clădiri cu săli de conferințe, săli de mese și alte spații.
În localitatea Groşi se amenajează un traseu off-road. La baza traseului vor fi amplasate patru foișoare din lemn pentru observarea naturii, o zonă amenajată pentru focuri cu vetre de piatră și metal, alei și o parcare pentru mașini. De asemenea, vor fi plantați 140 de arbori și vor fi amplasate mai multe panouri de protecție a speciilor și a habitatului. În această zonă vor fi spații tehnice, grupuri sanitare și spații de management. Lucrările sunt realizate de Compania Silvania şi au un stadiu de realizare de aproximativ 42%.
„Vrem să scoatem zgomotul și poluarea din aria protejată aici, la marginea ei. Pista off-road ar putea fi omologată în perioada următoare pentru competiții naționale și internaționale. Este un proiect extrem de ambițios din perspectiva faptului că s-au început lucrările în 28 septembrie și trebuie să le finalizăm în acest an, inclusiv plăți. Vreau să mulțumesc companiei Silvania, cea care a câștigat execuția acestor lucrări, pentru modul exemplar în care s-a implicat în realizarea acestui proiect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
„Aici se vor pune în valoare bogățiile și frumusețile acestei comune. Ne aflăm la intrarea în aria protejată Muntele Șes, zonă în care s-a dezvoltat și are o perspectivă de dezvoltare turismul. Facem în comună drumuri, poduri, apă, canal, dar un asemenea proiect încă nu am avut. El va fi cireașa de pe tort”, a declarat Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu.
În cadrul aceluişi proiect cu finanţare europeană, în localitatea Şinteu se lucrează la montarea a 13 căsuțe din lemn pentru cazare și a unei clădiri cu săli de conferințe, săli de mese și alte spații. Fiecare căsuță are o capacitate de cazare de patru locuri și are grup sanitar propriu, cu sistem de încălzire și răcire centralizat. Aici va funcționa un centru de management, cercetare și educație ecologică. Toate materialele utilizate pentru construirea acestor spații sunt naturale. De asemenea, va fi amenajat un lac, vor fi plantați arbori și se va face o parcare.
„Proiectul se realizează pe o suprafață de 7 hectare de teren pus la dispoziție de comuna Șinteu. Suntem astăzi la un stadiu de execuție de peste 60%. Se lucrează intens și vor veni echipe suplimentare. Se începe montarea geamurilor, va fi acoperită cu șindrilă clădirea principală, se lucrează la instalații. Se lucrează în condiții foarte dificile, din pricina ploilor și a zăpezii”, a menţionat vicepreședintele CJ Bihor.
„Pentru comunitatea din Șinteu va fi un lucru bun realizarea acestui centru, care va ajuta zona, prin dezvoltarea turismului. Sperăm că cei care vor veni în Șinteu se vor simți bine și vor pleca de aici cu impresii bune”, a precizat Lasak Benedek, primarul comunei Șinteu.
Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes” este realizat de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) - ca lider și primăriile celor două comune şi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020. Perioada de implementare este până la 31 decembrie. Valoarea contractului de finanțare este 9.437.417,19 lei, cu TVA, 100% nerambursabil.
Stitzi de ce a directionat acest Morcoveatza de la CJ, argatul birtinezului si cu binecuvantarea astuia, investitiile catre Sinteu-Huta? De dragul slovacilor? Ntzzz, a cumparat individul pe acolo terenuri cu japca, d-aia trage tare cu investitiile. Trebuie de partid :)) nu-i asa Ilie?!