Proiectul de amenajare a Pieţei Independenţei desemnat câştigător de un juriu internaţional şi care prevede amplasarea de stâlpi metalici înalți, care răsar din pavajul de piatră, i-a nemulţumit pe orădeni. Unul dintre ei a lansat o petiţie online, prin care le cere concitadinilor să se opună acestui proiect urbanistic.

„Proiectul câştigător pentru reamenajarea Pieţei Independenţei din Oradea este considerat de mulţi ca o insultă adusă arhitecturii deosebit de frumoase a oraşului; un proiect cu „o pădure de ţepuşe de beton” care nu îşi au rostul şi care acoperă vizibilitatea spre clădirile din spate, clădiri de o frumuseţe arhitecturală deosebită. Considerăm că astfel de lucrări care vor afecta arhitectura oraşului pe multe decenii de acum înainte ar trebui supuse votului cetăţenilor oraşului. Ne-am săturat ca astfel de schimbări majore să se facă fără ca orădenii să fie măcar întrebaţi. „Nimic pentru noi fără noi!” Considerăm că orădenii trebuia să fie consultaţi şi să poată vota proiectul câştigător, un proiect mai în ton cu arhitectura şi istoria oraşului nostru”, se menţionează în petiţia lansată de „un cetăţean orădean” pe site-ul change.org şi intitulată „Spune Nu proiectului urbanistic din Piaţa Independenţei”.

Reamintim că municipalitatea orădeană a anunţat săptămâna trecută proiectul câştigător al concursului internaţional de soluţii organizat de Instituţia Arhitectului Şef pentru piaţeta din strada Independenţei. Cele mai multe voturi le-a obţinut proiectul depus de Dragoș – Ștefan Dragnea Birou Individual de Arhitectură, Autor principal: Dragoș Ștefan Dragnea, Andra Jurgiu, Oana Vasile din București. Arhitecţii bucureşteni au propus ca în centrul piaţetei să fie amplasate ţepuşe metalice înalte, care răsar din pavajul de piatră. Membrii juriului susţin că aceste ţepuşe vor permite amenajarea spaţiului diferit în funcţie de tipul de evenimete organizate aici. „Spaţiul trebuie să fie în primul rând unul capabil să găzduiască scenarii de folosinţă foarte diverse şi care se schimbă înt-un ritm alert. De aceea, am propus o serie structurată ortogonal de stâlpi care pot să fie suportul pentru foarte multe tipuri de structuri şi instalaţii şi care, de asemenea, să asigure iluminatul pieţei şi prize de curent, astfel încât orice tip de instalare în această piaţă, de la a lucra la un laptop până la a organiza un târg, să se poată face cât mai uşor”, au explicat arhitecţii bucureşteni soluţia aleasă.

Petiția se poate semna accesând următorul link: https://www.change.org/nupaduredetepe