Prea Sfinţitul Părinte Ioan Mihălţan a trecut la cele veşnice
Cu inimile cernite de durere, Sfânta Episcopie Ortodoxă Română a Oradiei anunţă trecerea la cele veşnice a Prea Sfinţitului părinte Ioan Mihălţan, în ziua de 17 martie 2008, la venerabila etate de 81 de ani.
Prea Sfinţitul dr. Ioan Mihălţan a văzut lumina zilei la 27 septembrie 1926, din părinţii Vasile şi Ana, în localitatea Ohaba din judeţul Alba, fiind al patrulea copil din cei şase ai familiei. A studiat la Liceul Sfântul Vasile cel Mare din Blaj (1939-1947). A urmat apoi, între 1947-1951, Institutul Teologic Universitar de la Sibiu. În 17 decembrie 1950, pe când era încă student în anul IV, în capela Institutului Teologic din Sibiu, a fost hirotonit diacon celib de către mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului. În 28 ianuarie 1951, a fost hirotonit de acelaşi mitropolit preot celib pe seama capelei Institutului Teologic din Sibiu. Teza de licenţă, cu titlul "Discursurile Sfântului Ioan Gură de Aur despre Sfântul Apostol Pavel", a alcătuit-o sub îndrumarea părintelui profesor Teodor Bodogae. A urmat apoi instalarea ca preot în Ohaba. În anul 1971 a fost numit duhovnic al Institutului Teologic din Sibiu. O altă etapă în viaţa preotului Ioan Mihălţan o reprezintă perioada studiilor de doctorat. La îndemnul episcopului Irineu Crăciunaş de la Iaşi se înscrie la doctorat în 1972, iar în 1973 este declarat admis la Institutul Teologic din Bucureşti. La doctorat va lucra sub îndrumarea părintelui profesor Dumitru Stăniloae. În toamna anului 1977 va pleca la Bossey în vederea elaborării tezei de doctorat. În toamna anului 1978 a fost chemat la Sibiu cu propunerea de a merge la Institutul Teologic în vederea ocupării Catedrei de îndrumări misionare. Munca depusă ani de zile în perioada studiilor de doctorat s-a concretizat în anul 1984, când şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul: "Preoţia lui Hristos şi preoţia bisericească", la Institutul Teologic din Bucureşti, lucrare alcătuită sub îndrumarea părintelui profesor Dumitru Stăniloae.
La începutul anului 1990 a fost chemat la înalta treaptă a slujirii arhiereşti, după ce iniţial se călugărise la mănăstirea Sâmbăta din Ţara Făgăraşului şi fusese hirotesit arhimandrit de Prea Sfinţitul Timotei al Aradului. În 3 februarie 1990 s-a făcut ipopsifierea de către Prea Sfinţitul Timotei al Aradului şi Prea Sfinţitul Justinian, episcop al Maramureşului şi Sătmarului. În 4 februarie acelaşi an, într-o zi de duminică, a fost hirotonit arhiereu-vicar la Oradea în prezenţa I.P.S. dr. Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului şi a altor ierarhi de seamă ai Sfântului Sinod, arhimandritul Bartolomeu Anania, precum şi a ministrului Cultelor, Nicolae Stoicescu.
Timp de doi ani (1990-1992) a slujit ca arhiereu-vicar, sub îndrumarea Prea Sfinţitului dr. Vasile Coman, episcopul Oradiei.
După trecerea la cele veşnice a P.S. Vasile, la 24 septembrie 1992, a fost ales, de căre Sfântul Sinod, ca episcop al Episcopiei Oradiei şi întronizat la 25 octombrie 1992. Până la retragerea sa din acest scaun, 1 ianuarie 2007, a desfăşurat o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară şi culturală. După 15 ani de arhipăstorire cu însemnate realizări, sub povara anilor, a decis să se retragă din funcţia de episcop eparhiot, spre a-şi îngriji sănătatea.
După dorinţa P.S. Sale, slujba înmormântării se va oficia în Ohaba, judeţul Alba, în biserica parohială, miercuri, 19 martie 2008. De asemenea, în cuprinsul Eparhiei Oradiei şi a Eparhiei Sălajului, în ziua de miercuri, în toate bisericile parohiale şi mănăstireşti, se vor trage clopotele, iar în ziua de duminică, 23 martie, se va oficia slujba parastasului.
Deoarece Catedrala cu Lună din Oradea este necropolă episcopală, se va oficia miercuri, 19 martie, de la ora 12.00, slujba de prohodire.
Veşnica lui pomenire, vrednică de amintire, în veci să fie pomenirea lui!
Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei
Fostul episcop al Oradei va fi înmormântat după ritualul trecut în testament încă din 1999
Fostul episcop al Oradei, Bihorului şi Sălajului, Prea Sfinţitul Ioan Mihălţan, va fi înmormântat, mâine, în localitatea natală Ohaba, din judeţul Alba, după un ritual trecut în testamentul scris de episcop în 1999."A fost dorinţa expresă a Prea Sfinţitului să fie înmormântat lângă biserica în care a slujit şi a lăsat în scris toată rânduiala, cum să fie liturghia, tot", a declarat preotul Vasile Mihălţan, nepotul care l-a luat pe episcop în grija sa, la Ohaba. Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul de Alba Iulia, a sosit la Ohaba încă din noaptea de duminică spre luni şi a pregătit trupul Prea Sfinţitului Ioan pentru înmormântare, spălându-l cu vin şi cu mir. Cei doi înalţi ierarhi ortodocşi au fost legaţi de-a lungul vieţii de o strânsă prietenie, PS Ioan fiind duhovnicul IPS Andreicuţ. Fostul episcop al Oradei a încetat din viaţă, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui accident vascular cerebral."Acum cinci săptămâni a avut cel de-al treilea accident vascular. Primul l-a avut acum opt ani, al doilea în urmă cu cinci ani. Acum nu şi-a mai revenit, n-a mai putut să înghită, n-a mai putut să vorbească şi s-a stins treptat. Nu a avut dureri. A murit împăcat, creştineşte", a spus preotul Vasile Mihălţan.
Urmasul Preasfintitului Mihaltan nu se poate compara cu Dansul. sofronie ar fi trebuit sa-si aleaga o meserie in care sa modeleze metale sau altceva, nicidecum sa modeleze oameni! Trist! Foarte trist!
Mi-l amintesc pe Preasfintitul de pe vremea cand eram copil.Imi amintesc si acum vocea si invataturile lui. A fost un om bun si un adevarat parinte. Dumnezeu sa-L odihneasca in pace!