Startul lucrărilor la proiectul privind introducerea încălzirii cu apă geotermală în cartierul Nufărul s-a dat vineri, 16 septembrie, în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și a primarului Oradiei, Florin Birta. Prin acest proiect, municipiul Oradea va ajunge să crească aportul de apă geotermală în rețeaua de termoficare de la 5%, cât este în prezent, la 20-25%, până la finalul anului 2024.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și primarul Florin Birta au vizitat vineri, 16 septembrie, șantierul proiectului: „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea".

„Marcăm azi un moment important în ceea ce înseamnă sistemul de încălzire al orașului, mai ales dacă ținem cont de situația crizei energetice din toată Europa. Îi mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru prezența sa la Oradea, acest proiect, ca multe altele, având amprenta domniei sale. Dacă în decembrie 2020 semnam contractul de finanțare pentru acest proiect, iată-ne azi, tot alături de ministrul Marcel Boloș, pornind efectiv lucrările", a precizat primarul Florin Birta.

„Mă bucur să mă aflu azi aici la Oradea, la demararea acestui proiect, care este o premieră națională pe partea de inovație. Practic, acest proiect marchează începutul implementării unei infrastructuri inovative la nivelul municipiului Oradea. Vorbim de o centrală geotermală cu pompe de căldură, o soluție tehnică inovativă pentru utilizarea apei geotermale, care va contribui la independența energetică a municipiului. Felicit Primăria Oradea, aceasta fiind prima primărie din țară care a luat în serios problema autonomiei energetice, devenind astfel un model în utilizarea apei geotermale la randamente energetice mari. Astfel, îi îndemn pe toți cei care azi conduc comunități locale să apeleze cu încredere la fondurile pe care le avem alocate, mai ales că avem condiții de finanțare extrem de favorabile", a declarat ministrul Marcel Boloș.

Beneficiarii direcți ai acestei investiții sunt cei 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, la care se adaugă instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Lucrările sunt executate de asocierea Elsaco Electronic – Energomontaj, termenul de execuție fiind de 24 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanțați prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezintă contribuția municipiului Oradea.

Soluția tehnică a proiectului prevede creșterea cantităţii de energie geotermală, care se va face prin exploatarea apei geotermale în sistem „dublet" ( 2 sonde de producţie + 2 sonde de injecţie), care presupune extragerea apei din cele 2 sonde de producţie, dirijarea acesteia în staţia termică geotermală şi, după cedarea căldurii către agentul termic, injectarea acesteia în zăcământ prin 2 sonde de injecţie.

Realizarea acestei investiţii presupune creșterea ponderii energiei din resurse regenerabile (apă geotermală + pompe de căldură), aceasta echivalând cu reducerea emisiilor de CO2 şi altor noxe în atmosferă.

Investiția este împărțită în patru mari obiecte: realizarea rețelei  de transport pentru agent termic și apă geotermală; realizare stației termice geotermale și a două stații de reinjecție; realizarea unui foraj nou de producție a apei geotermale cu o adâncime de cca. 2.800-2.900 m, dotat cu o pompă de extracție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe); realizarea a 277 de mini-puncte termice.

„Efectele acestor proiecte care vizează creșterea aportului de apă geotermală în municipiul Oradea se vor vedea în faptul că vom consuma mai puțin gaz, vom polua mai puțin și va trebui să producem mai puțină energie termică din alte surse, crescând astfel sursa de energie regenerabilă. Prin proiectele pe care le avem pentru următorii ani dorim să creștem și mai mult aportul de apă geotermală, undeva la peste 50% până în anul 2030", a mai menționat primarul Florin Birta.