Invitată pentru al treilea an consecutiv la Festivalul Interetnic „Confluențe” de la Iași, Trupa „Or Neurim” a Comunității Evreiești din Oradea a fost răsplătită, în acest an, cu o plachetă, ca premiu de excelență.

 

În perioada 5-7 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, a avut loc o ediție aniversară a Festivalului Interetnic „Confluențe”, sub egida Centenarului, festival organizat de Asociația italienilor din România.

La festival au participat ansambluri de dansuri tradiționale și artiști reprezentând minorități naționale din România: italiană, armeană, croată, evreiască, germană, greacă, macedoneană, polonă, rusă-lipoveană, ruteană, sârbă, ucraineană și turcă.

Invitată pentru al treilea an consecutiv la Festival, Trupa „Or Neurim” (Lumina tinereții) a Comunității Evreiești din Oradea a fost răsplătită cu o plachetă, ca premiu de excelență. Placheta a fost acordată de însuși deputatul minorității italiene, Andi Grosaru.

Repertoriul trupei conține: dansuri moderne israeliene, dansuri hasidice și dansuri evreiești tradiționale. Costumele dansatoarelor sunt fie tradiționale, fie hasidice și orientale. Ele își păstrează în permanență decența și eleganța în construcția dansurilor, dată fiind existența spiritului religios în tot ceea ce înseamnă cultura evreiască.

„Mulțumim Comunității Evreiești din Oradea, dlui președinte Felix Koppelmann pentru încrederea acordată, precum și Federației Comunităților Evreiești din România, care, prin președintele acesteia, dr. Aurel Vainer, și Robert Schorr de la Departamentul de Cultură pentru promovarea identității și culturii evreiești, sprijină întotdeauna ansamblurile culturale din țară”, ne-a declarat Alexandrina Chelu, coordonatoarea Trupei de dansuri israeliene din Oradea.

Anul acesta, Trupa „Or Neurim” a mai participat cu succes la Festivalul Interetnic „ProEtnica” de la Sighișoara, cel mai mare festival de acest fel din România. Fetele din trupă sunt: Futo Ildiko Illanit (coregraf), Alexandrina Chelu (coordonator) și dansatoare: Ana Bucevschi, Teodora Betea, Alexandra Pantiș, Andreea Cozac și Georgiana Bonațiu.

”În prezent, există trei trupe de dansuri israeliene în România. Ne bucurăm pentru reintregirea trupei de dansuri Hora a Comunității Evreiești din București, înființată în 1996, și de proaspăta trupă Haverim din Ploiești, ambele trupe fiind coordonate de Silvian Horn”, a adăugat Alexandrina Chelu.

Așadar, pe harta culturală evreiască din România, o bulină importantă se așază și pe Oradea, în marginea muzicii, dansului și istoriei evreilor din România.