Președintele Klaus Iohannis demisionează din funcție
Președintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Președintele Klaus Iohannis a spus că în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendarea președintelui, demers pe care Iohannis îl consideră „inutil” pentru că, oricum, peste puține luni va pleca din funcție, după alegerea noului președinte.
„Este un demers nefondat pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos pentru că, de aici, toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern”, a spus Iohannis, în discursul său.
Acesta spune că în plan intern, referendumul va fi unul „eminamente negativ”: „Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord”.
„Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, afirmă Iohannis.
În acest context, președintele și-a anunțat demisia.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Cine va prelua funcția
Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a explicat că funcția de interimar poate fi preluată de președintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaților.
„Curtea Constituțională trebuie să constate vacanța funcției și să trimisă o scrisoare la Guvern și la Parlament pentru a se stabili cine îndeplinește funcția de președinte interimar. Constituția spune că funcția aceasta poate fi îndeplinită de către președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților, dar nu este o ordine obligatorie. Dacă președintele Senatului refuză, poate să fie președintele Camerei Deputaților”, a declarat Augustin Zegrean pentru Agerpres.
„Din 12 (n.r. - februarie) postul se declară vacant și intrăm în situația de interimat. Președintele interimar poate să facă cam tot ce face președintele. Sunt două, trei atribuții pe care nu le poate îndeplini: nu poate dizolva Parlamentul și nu poate trimite mesaje Parlamentului. Constituția spune că în această situație din acea zi (depunerea demisiei - n.r.) încep să curgă trei luni în care Guvernul este obligat să organizez alegeri prezidențiale. Dar cum este deja stabilită data alegerilor prezidențiale și pică în aceste trei luni, cred că suntem în situația normală”, a precizat fostul președinte al CCR.
Iohannis a plecat, nemulțumirile față de clasa politică rămân
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la prezidențiale, a comentat demisia lui Klaus Iohannis: „Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății”.
„Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății”, a reacționat Nicușor Dan.
Și Crin Antonescu a avut o primă reacție după anunțul lui Klaus Iohannis privitor la demisie. Antonescu a spus că decizia lui Klaus Iohannis este una înțeleaptă. Procedăm în consecință, a adăugat candidatul alianței de guvernare pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Declarația a fost făcută luni, la finalul unei ședințe cu reprezentanții primarilor din țară.
„Cred că este o situație preferabilă unei suspendări. Decizia a fost una înțeleaptă, procedăm în consecință”, a declarat Crin Antonescu. „Cei care au inițiat demersul au avut în vedere avantaje electorale, îmi pare rău că s-au alăturat și alții”, a adăugat Antonescu referindu-se la USR.
„Ne interesează soarta acestei țări, iar România, pentru a-și putea continua parcursul democratic, de a îmbunătăți ceea ce avem, este nevoie de o susținere solidă pentru candidatul coaliției Crin Antonescu”, a spus Emil Boc, imediat după anunțul demisiei. „El nu este doar Crin Antonescu, persoană fizică, el este acela care astăzi poate asigura continuitatea procesului democratic în această țară și a împiedica România să revină la practici ale trecutului totalitar”, a declarat, de asemenea, Emil Boc.
El este de părere că românii suferă de o „amnezie istorică”, exact ca în perioada interbelică, atunci când lideri autoritari au confiscat voința poporului și au dus la dictatură și la războaie, astăzi, pregătim un asemenea teren de zdruncinarea democrației, de distrugerea ei din interior”.
Întrebat dacă decizia președintelui, de luni, este preferabilă, Emil Boc a răspuns afirmativ: da, această demisiere era preferabilă unei proceduri de suspentare care ar fi pus tara într-o situație mult mai complicată și pe scena internă și pe scena internațională și în ceea ce pierde credibilitatea României”.
„Demisia este un act democratic”, a mai spus Boc, adăugând că „face parte din regulile jocului democratic, trebuie primită ca atare, avem o Constituție, avem mecanisme constituționale care să asigure continuitatea vieții democratice în România, deci, în această perspectivă, este o soluție care asigură stabilitatea democratică a țării”.
„E victoria voastră! Acum e timpul pentru turul 2 înapoi”, scrie pe Facebook George Simion.
Reacții internaționale
Reuters relatează că președintele centrist al României, Klaus Iohannis, a demisionat în timp ce partidele parlamentare de extremă-dreapta din opoziție intenționau să îl pună sub acuzare.
„Statul membru al Uniunii Europene și al NATO, care se învecinează cu Ucraina, a fost aruncat în haos instituțional anul trecut, când Călin Georgescu, un critic al NATO de extremă dreapta, puțin cunoscut, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale”, scrie publicația.
Bloomberg transmite că decizia lui Klaus Iohannis, care trebuia să părăsească funcția de șef de stat la sfârșitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de repetare a scrutinului prezidențial din mai, dar ar putea reduce presiunea politică, deoarece furia publică provocată de anii de corupție se îndreaptă împotriva partidelor tradiționale și alimentează extrema dreaptă.
„Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni, 10 februarie, demisia, recunoscând criticile privind menținerea sa în funcție după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie”, scrie AFP.
Associated Press informează, de asemenea, că Iohannis a demisionat ca urmare a presiunii din partea populiștilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.