Profitând de o zi splendidă de toamnă, sute de oameni au gustat sâmbătă din bunătățile primului festival al plăcintelor, organizat în satul Briheni din comuna Lunca. Plăcintele au fost pregătite de aproximativ 50 de femei din Colești, Șuștiu, Ursești, Briheni.

Preotul Daniel Pădurean, care a avut inițiativa festivalului, a reușit să mobilizeze 40 de familii din satele învecinate să-și expună plăcintele făcute în casă, la Căminul cultural. Vizitatorii din satele vecine, dar și din Ștei, Beiuș și Oradea au putut gusta din cele mai diverse tipuri de plăcinte: coapte în cuptor, pe lopată, în tigaie, cu cele mai diverse conținuturi - cu brânză de vacă, oaie, capră, spanac, ceapă, nucă, varză, dovleac, mere, carne, șuncă, prune etc. Plăcinta tradițională a zonei, numită „întorsură”, se realizează dintr-o foaie subțire de aluat, rulată și răsucită, umplută cu orice fel de brânză, cu varză, verdețuri sau cu mere.

De asemenea, câteva gospodine din Briheni au făcut o demonstrație de făcut plăcinte la cuptor și au împărtășit din rețetele lor vizitatorilor.

La atelierul mobil de fierărie al lui Marius Moanea, copiii și adulții au urmărit, cu interes, cum se realizează potcoavele de cai și cum se repară topoarele.

Pe durata festivalului, s-a desfășurat un program artistic susținut de ansamblurile „Dor Bihorean” din Beiuș, „Floricica” din Măgești, „Codrenii Bihorului” din Roșia și „Crisiia” din Cociuba Mare, solistele Daniela Rada și Elena Șerb, iar rapsodul local Teodor Dăscăleanu a amuzat participanții cu epigrame și poezii.

Numărul mare de participanți, apreciat de preotul satului la aproximativ o mie de oameni, a depășit așteptările organizatorilor. Deși numărul de plăcinte oferite gratuit spre degustare a fost îndestulător, vizitatorii veniți de la oraș ar fi dorit să poată cumpăra plăcinte și pentru acasă. „Fiind prima ediție a festivalului, ne-a surprins numărul mare de participanți. A fost o ocazie minunată de a promova produsele noastre tradiționale și zona noastră, foarte pitorească. Anul viitor, la ediția a doua trebuie să ne gândim să facem și mai multe plăcinte”, a spus părintele Pădurean.

Festivalul a fost organizat de Biserica ortodoxă Briheni, Primăria comunei Lunca și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.