Prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor - A început autorecenzarea
Recensământul populației și locuințelor a început ieri cu prima etapă, autorecenzarea, care însă a pornit cu stângul: platforma de autorecenzare a fost blocată din cauza numărului mare de utilizatori. Prezent la Oradea, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a anunţat că problema va fi remediată în maximum 48 de ore.
Luni, 14 martie, a început autorecenzarea, etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor care presupune, în premieră pentru România, autorecenzarea online, precum și autorecenzarea online asistată pentru persoanele cu abilități digitale reduse. Această primă etapă a recensământului se desfăşoară în perioada 14 martie - 15 mai. Interesul mare pentru completarea online a chestionarului a dus ieri la blocarea platformei de recenzare. „Daţi-mi voie să-mi cer scuze pentru micile inadvertenţe care au fost la începutul acestei zile. Momentan au fost rezolvate şi am informat şi printr-un comunicat al institutului faptul că autorecenzarea se poate realiza direct accesând autorecenzare.insse.ro şi urmând apoi calea pe care am prezentat-o în diverse materiale publicitare. Toate acestea s-au întâmplat întrucât a fost un interes deosebit la prima oră şi accesările au fost mult mai multe decât am proiectat noi, în interfaţă”, a declarat ieri preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea.
Președintele INS România a menționat câteva dintre motivele pentru care este important recensământul atât la nivel național, cât și local.
„Recensământul este unul dintre evenimentele mari ale societății românești, din mai multe motive. Avem nevoie de date la nivel de localitate și județ, atât pe componenta de populație, cât și pe componenta de locuințe. Culegem date pe care nu le avem din surse administrative, ci le obținem o dată la 10 ani. E vorba de caracteristicile etno-culturale (religia, limba maternă și etnia). După cum știți, o serie de fonduri sunt repartizate pentru populațiile împărțite pe aceste categorii, în funcție de datele înregistrate. Tocmai de aceea, este foarte importantă mobilizarea populației ca să participe la acest recensământ. Totodată, recensământul stă la baza calculării populației rezidențiale la nivel local, începând cu anul 2024. După cum știți, fondurile la nivel național sunt repartizate în funcție de dimensiunea populației rezidente și în funcție de fondul de locuințe și condițiile de locuit”, a menţionat Tudorel Andrei.
Prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că în Bihor sunt de recenzat 283.747 de locuinţe şi aproximativ 614.000 de persoane. „Am intrat în această perioadă de autorecenzare online şi autorecenzare asistată cu 207 recenzori ARA, distribuiţi în tot judeţul. S-a făcut instruirea lor, câte 35 pe serie. Am sectorizat județul, astfel că l-am împărțit în 580 de sectoare, cu o medie de 490 de locuințe pe fiecare sector. Mai avem 24 de recenzori şefi şi 101 coordonatori, câte unităţi administrativ-teritoriale are judeţul Bihor”, a declarat prefectul de Bihor, care a anunţat că la începutul lunii mai va fi făcută o nouă instruire pentru etapa din teren. Totodată, el a mulţumit Primăriei Oradea pentru implicarea în Recensământ, menţionând că municipalitatea a alocat buget pentru promovarea acestuia.
14 centre de autorecenzare asistată în Oradea
Prezent la conferinţa de presă, primarul Florin Birta a anunţat că la Oradea au fost deschise 14 centre de autorecenzare asistată, unde unde cetățenii sunt așteptați pentru a-și completa formularul de recensământ. În fiecare centru există un recenzor care va ajuta cetățenii la utilizarea tabletei, la completarea formularului și care va răspunde oricăror posibile nelămuriri.
„Mă bucur că avem o perioadă de autorecenzare, care este un element de noutate. Primăria Oradea a deschis în municipiu 14 centre de autorecenzare asistată care sunt amenajate în diferite cartiere care să acopere tot orașul. Două centre sunt amenajate în cadrul Primăriei Oradea, iar unul la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. În Oradea o să avem 195 de recenzori alocați pentru etapa de recenzare din ușă în ușă. Faptul că avem două luni dedicate autorecenzării și alte două luni pentru recenzarea din ușă în ușă, înseamnă că vom aveam o situație cât se poate de aproape de realitate la finalul acestui demers. Noi am propus alocarea sumei de 65.000 de lei pentru promovarea pe plan local și județean a Recensământului. Cred că cu cât vom face o promovare mai activă, vom avea rezultate mai reale și mai aproape de adevăr”, a precizat primarul Florin Birta.
Cele 14 centre din Oradea sunt amenajate în următoarele locații: Centrul Social Multifuncțional Nufărul, str. Nufărului nr.47, bl. D111; Centrul Social Multifuncțional Ioșia I, str. Al. Cazaban, nr.51; Centrul Social Multifuncțional Ioșia II, str. Aleea Călinului nr. 9; Centrul Social Multifuncțional Rogerius I, str. Ep. Ioan Suciu nr. 1, bl. ZP1; Centrul Social Multifuncțional Rogerius II, str. Apostol Andrei, nr. 58 , bl. C30; Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Calea Clujului, nr. 188; Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir, str. Dimitrie Cantemir, nr.32; Centru Comercial Lotus Center, str. Nufarului nr. 30; Școala Gimnazială Ioan Bogdan, str. Ioan Bogdan nr. 13 A; Liceul Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu, str. Calea Clujului, nr. 66; Hypermarket Auchan și Piaţa 100 (Obor), str. Ogorului nr. 171; Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii nr.1; Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii nr.1; Direcția de Asistență Socială Oradea, str. Primăriei, nr. 42.
Centrele sunt deschise în perioada 14 martie - 15 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 12.00 - 18.00. Excepție fac centrele de autorecenzare de la sediul Primăriei Oradea și Direcției de Asistență Socială Oradea, al căror program va fi între orele 8.00 - 16.00. Autorecenzarea asistată se face de pe tablete electronice puse la dispoziție în centre sau de pe echipamentul propriu al persoanei (telefon/tabletă) care se autorecenzează, dacă aceasta dorește.
De menționat, că în această perioadă destinată autorecenzării, cetățenii pot să se autorecenzeze și de acasă sau din orice alt spațiu în care au la dispoziție un telefon, o tabletă sau un laptop conectat la internet. Astfel, formularul online poate fi completat pe baza unui nume de utilizator și a unei parole.
Zi liberă pentru cei care se autorecenzează
Persoanele care vor parcurge etapele online ale formularului de recensământ vor avea dreptul din partea angajatorului, la o zi liberă plătită conform OUG nr. 19/2020.
Dovada înregistrării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.
După terminarea acestei prime etape de autorecenzare (14 martie - 15 mai) se va trece la cea de-a doua etapă a recensământului, cea a colectării datelor din teren.
În etapa II, care se va desfășura în intervalul 16 mai - 17 iulie 2022, recenzorii vor merge în teren pentru colectarea prin interviu față-în-față, asistată de calculator, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.
Cine face obiectul recenzării?
Potrivit legislației, la recensământ sunt luate în considerare următoarele persoane: persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România; persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni; persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic; gospodăriile şi nucleele familiale; clădirile de locuit; clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea; locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României; spaţiile colective de locuit.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.