Viscolul puternic şi zăpada din ultimele zile au luat prin surprindere autorităţile, multe drumuri naţionale şi judeţene fiind blocate, circulaţia rutieră desfăşurându-se cu mare greutate. Cele mai mari probleme au fost înregistrate pe DN 1 H, unde, în zona Şinteu, de la km 6 până la km 9 au fost număraţi peste 60 de arbori doborâţi. De asemenea, căderi masive de zăpadă au fost înregistrate la Stâna de Vale, aici stratul de zăpadă depăşind 40 de cm.

 

Pe drumurile naţionale din Bihor au fost înregistrate, începând cu noaptea de marţi spre miercuri, masive căderi de zăpadă. Totodată, vântul puternic a provocat şi prăbuşirea a zeci de copaci şi ruperea unor fire de electricitate. Cel mai afectat sector rămâne DN 1 H, în zona Aleşd-Şinteu-Nuşfalău, blocat pe o lungime de 20 km. "Începând de la km 6 până la km 9 am reuşit să degajăm 60 de arbori căzuţi pe drum. Un utilaj s-a blocat la km 10. Nu am reuşit încă să degajăm întregul sector pentru a putea fi redat circulaţiei", ne-a declarat, ieri, Ioan Piţurcă, şef Secţie Drumuri Naţionale Oradea. În comuna Şinteu, ningea în continuare ieri după-amiază, stratul de zăpadă ajungând, potrivit primarului Albert Augustin, la 70 de centimetri. Locuitorii nu aveau curent electric, fiind afectate şi cablurile electrice între localităţi. Un alt drum naţional blocat în cursul nopţii de 13 spre 14 octombrie a fost DN 75, traficul fiind reluat, ieri după-amiază, după mai bine de douăsprezece ore de blocaj, cu toate că în zonă ningea abundent. Şi aici pe o porţiune de 25 de km, între localităţile Băiţa şi Vârtop, utilajele Secţiei Drumuri Naţionale Oradea au fost nevoite să intervină pentru degajarea carosabilului, plin cu trunchiuri de copaci, şi a firelor de electricitate rupte din cauza greutăţii zăpezii. De asemenea, pe DN 76, înspre localitatea Vârfuri, pe Dealul Negru, circulaţia s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, pe un singur sens. După ce în noaptea de marţi spre miercuri circulaţia pe DN 1, în zona Piatra Craiului, la km 566, a fost blocată pe ambele sensuri, spre dimineaţă s-a reuşit deblocarea carosabilului. Toate aceste intervenţii s-au făcut cu cele şase utilaje ale Secţiei Drumuri Naţionale Oradea, licitaţia privind desemnarea firmei care să se ocupe de lucrările de deszăpezire nefiind încă finalizată.

 

Stâna de Vale, sub asediul zăpezii

Nici pe drumurile judeţene lucrurile nu au stat mai bine, fiind înregistrate numeroase blocaje în trafic. Astfel, Drumul Judeţean 764/A Budureasa - Stâna de Vale a fost blocat, tot din cauza celor peste 50 de copaci rupţi de vânt, iar stratul de zăpadă măsura jumătate de metru. "S-a intervenit cu două utilaje, unul dinspre Budureasa, iar altul a coborât de la Gaudeamus. Am reuşit să curăţăm carosabilul pe o parte, astfel, se poate circula pe un fir până la Stâna de Vale", ne-a declarat Lucian Puia, şef Serviciu Administrare şi Întreţinere Drumuri Judeţene, din cadrul Consiliului Judeţean Bihor. Şi în dreptul localităţii Pădurea Neagră circulaţia a fost blocată. Alte drumuri afectate în cursul zilei de ieri au mai fost cel de la Remeţi la Barajul Leş, cel care face legătura între Pădurea Neagră şi Popeşti, dar şi drumul câtre Damiş.

 

Toate lucrările de degajare au fost efectuate de Drumuri Bihor, urmând ca, după finalizarea licitaţiei, cei 900 de km de drum judeţean să fie împărţiţi între firmele câştigătoare. Au fost scoase la licitaţie cinci sectoare: Aleşd, Tinca, Marghita, Beiuş şi Oradea. Firmele care şi-au depus ofertele sunt: Selina, Transbitum, Săgeata, Asfamixt, Drum Construct şi Labra Soft.