În contextul pandemiei Covid-19, municipalitatea orădeană reamintește cetățenilor că majoritatea serviciilor oferite de către Serviciul de Relații cu Publicul (Piramidă) se pot realiza în mod electronic prin Ghișeul Online - platforma online de comunicare cu contribuabilii, respectiv prin Servicii și aplicații on-line pe site-ul www.oradea.ro.

Ghișeul Online reunește sub aceeași platformă toate serviciile online existente ale Primăriei Oradea, dar și unele servicii noi: plată impozite; abonamente de parcare; depunerea și urmărirea stadiului petițiilor; emitere autorizații pentru traficul greu; depunerea declarațiilor fiscale; arhiva personală (dosar fiscal personal); eliberare Certificate fiscale. Accesul la serviciile Ghișeului Online - Primăria Oradea se poate face limitat - pe bază de CNP/CUI sau fără autentificare (caz în care nu sunt accesibile serviciile de depunere declarații fiscale, eliberare certificate fiscale și acces la dosarul fiscal personal) sau complet - pe bază de user și parolă. Pentru a obține user-ul și parola trebuie completată o cerere care, împreună cu copia cărții de identitate, trebuie depusă la sediul Primăriei sau trimisă pe adresa de email primarie@oradea.ro. Prin Ghișeul online pot fi accesate plata autorizațiilor de acces, plata impozitelor și taxelor, plata abonamentelor de parcare, se poate consulta stadiul cererilor depuse la Primăria Oradea, respectiv se pot depune online cereri și reclamații.

În ceea ce privește secțiunea Servicii și aplicații on-line, de asemenea, pot fi verificate stadiul cererilor depuse, pot fi depuse petiții, pot fi descărcate și completate cereri și formulare tipizate, de la Direcția Patrimoniu Imobiliar, Direcția Economică, Tehnică, Juridică, Instituția Arhitectului Șef, precum și de la Relații cu Publicul. Cererile completate trebuie retrimise pe adresa de mail: primarie@oradea.ro, persoanefizice@oradea.ro, persoanejuridice@oradea.ro.

Municipalitatea prezintă și pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a obține un certificat fiscal online. Astfel, primul pas este accesarea butonului Ghișeul Online în partea de sus a site-ului www.oradea.ro. „Pentru a obține user-ul și parola trebuie să completați Cererea și, împreună cu copia cărții de identitate, să le depuneți la sediul Primăriei sau să le transmiteți pe adresa de email primarie@oradea.ro. După depunerea cererii, veți primi pe e-mail parola pentru autentificare. Pasul 2 – conectarea la Ghișeul Online, utilizând adresa de e-mail și parola primite. Pasul 3 - alege Certificate atestare fiscală dintre serviciile oferite online. Pasul 4 - Completează/selectează datele pentru emiterea certificatului fiscal online. Pasul 5 - Descarcă certificatul de atestare fiscală. După generarea certificatului de atestare fiscală, acesta se poate descărca imediat pe un link oferit de platformă”, menționează Primăria Oradea.

Municipalitatea precizează că certificatul fiscal se poate obține online numai dacă persoana care îl solicită are toate obligațiile achitate. Certificatul fiscal este semnat electronic de Municipiul Oradea prin CertSign. „Totodată, e important de știut că documentul original este cel în format electronic. Acesta poate fi listat și prezentat pe suport de hârtie, dar valabilitatea documentului este dovedită prin prezentarea formatului electronic. Orice modificare a certificatelor de atestare fiscală în format electronic duce la alterarea documentului și pierderea valabilității acestuia. Certificatele de atestare fiscale obținute prin intermediul Ghișeului Online sunt disponibile spre descărcare oricând, în perioada de valabilitate a certificatului - apăsând „Descarcă certificat" pentru bunul/proprietatea respectivă”, mai precizează Primăria Oradea.