O mare parte dintre membrii filialei Bihor a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) reclamă „modul nedemocratic” în care se comportă conducerea de la Bucureşti.

 

Experţii contabili bihoreni sunt nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să-şi aleagă propria structură de conducere, comisia de nominalizare respingând toate candidaturile. În plus, ei îl acuză pe fostul preşedinte al filialei, Valer Susa, că nu vrea să renunţe la funcţie şi că a fost numit în Consiliul Superior fără să fi fost, în prealabil, susţinut de filiala Bihor.

Câtiva dintre experţii contabili bihoreni au redactat un protest adresat Consiliului Superior al CECCAR, prin care îşi arată nemulţumirea faţă de conducerea de la Bucureşti care, prin modificarea regulamentului intern, i-a exclus de la luarea deciziilor în cadrul organismului profesional. Mai exact, ei acuză faptul că, la alegerea conducerii CECCAR Bihor nu au fost validate candidaturile celor care îşi doreau funcţiile de conducere, în schimb fiind impus un preşedinte, Veronica Renate Popescu, care însă nu a fost votat de membrii filialei. „Membrii constată cu îngrijorare modificări în cadrul reglementărilor corpului care sunt efectuate netransparent și care nu au fost dezbătute la nivelul organismului profesional. Concret, dorim să arătăm cazul d-lui Stoica Cristian Radu, care nu a fost instalat ca președinte la Filiala CECCAR Bihor deși a fost ales de membrii filialei. La fel, au fost invalidate candidaturile depuse de Ardelean Georgeta, Pop Răzvan și Mariana Blaga, fără ca membrii să-și exercite dreptul de vot. Anul trecut nicio candidatură nu a fost acceptată de comisia de nominalizare”, se menţionează în documentul trimis la Bucureşti. În acest an, comisia de nominalizare a respins candidatura lui Gheorghe Gaja la funcţia de preşedinte al filialei Bihor

Unul dintre experţii contabili, Ioan Chivari, a afirmat că persoanele care au facut parte din comisia de nominalizare nu aveau niciun drept să cenzureze şi să filtreze modul în care se organizează alegerile în cadrul filialei. „Alt fapt care excede oricărei reguli democratice sau oricărei prevederi legale, este numirea unui preşedinte la nivelul filialei care nu a fost votat de către membri. Nu putem accepta ca o persoană să fie impusă ca preşedinte, deoarece dânsa figurează ca singur candidat validat de comisia de nominalizare”, susţin membrii CECCAR Bihor.

În plus, în document se menţionează că membrii filialei „au constatat multe derapaje de la legile care guvernează profesia și solicităm să fie puse la dipoziția membrilor filialei toate deciziile și hotărârile corpului din ianuarie 2016 și până în prezent”.

De asemenea, ei i-au solicitat o întâlnire preşedintelui CECCAR, Robert Aurelian Şova, pentru a lămuri problemele, însă aceasta nu a avut loc. Următorul pas este sesizarea Ministerului Finanțelor Publice, a Ministerului Justiței și a Parlamentul României, la nivel naţional, respectiv sesizarea IFAC și ACE, la nivel internațioanal. Embrii CECCAR Bihor vor „clarificarea sistemului de guvernanță la nivelul organismului profesional, eliminarea cenzurii și a filtrelor în luarea deciziilor pe principiul participativ din partea tuturor membrilor organismului profesional și respectarea legislației specifice”.

Pe de altă parte, membrii CECCAR Bihor au transmis un apel colegilor din celelalte judeţe pentru a li se alătura, atrăgând atenţia a supra faptului că, în ultimii ani, organismul profesional „nu mai doreşte să reprezinte membrii CECCAR, ci lucrează doar pentru a impune în teritoriu oameni care nu reprezintă profesia, ci reprezintă interesele personale ale celor de la conducerea CECCAR” şi că „experții contabili nu mai pot participa democratic la luarea deciziilor în cadrul organismului profesional”. „Dacă nu ne implicăm, în opinia noastră, soarta organismului profesional devine incertă”, se menţionează în apel. În document sunt prezentate cazuri concrete cu care se confruntă câteva dintre filialele CECCAR.

În ceea ce priveşte Bihorul, în apel se menţionează că aici nu există un preşedinte ales, iar fostul preşedinte, Valer Susa, a refuzat să părăsească funcţia după expirarea celor două mandate de câte patru ani la care avea dreptul. Ulterior, el a fost ales membru în Consiliul Superior, fără să fi fost desemnat de filiala Bihor, cum era statutar. „Acest domn Susa, cu „gir înalt”, probabil de la „Înalta Poartă”, a început a bârfi membrii filialei, a jigni pe cei aleşi, a-i înfricoşa sunându-i la ore nepotrivite. Drept urmare, membrii filialei Bihor îl declara pe acest domn persona non grata pentru filiala Bihor. Să îi găseasca Consiliul Superior o filială pe măsură, în care să îşi desfăşoare activitatea”, se menţionează în apel. Membrii CECCAR Bihor nemulţumiţi au mai acuzat faptul că, în 25 de filiale în care vor avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte a fost validate doar câte o candidatură, care să convină conducerii centrale.