Mai mulţi procurori din cadrul parchetelor orădene au ieşit în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, ieri, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Tot ieri, magistraţii din cadrul Judecătoriei Oradea au anunţat că îşi suspendă activitatea timp de o oră, zilnic, până în data de 8 martie.

Magistraţii care au decis să iasă în faţa sediului de pe strada Aurel Lazăr, ieri, în semn de protest, au purtat banderole albe şi au ţinut în mâini foi A4 cu mesajul „Independenţă”.

„Marşăm pentru abrogarea tuturor ordonanţelor de urgenţă, nu doar a Ordonanţei 7. Vineri sau cel târziu luni vom avea o nouă Adunare Generală să vedem care sunt formele de protest următoare. Sunt discuţii inclusiv în ceea ce priveşte întreruperea activităţii pentru câteva ore sau suspendarea lucrului cu publicul”, a precizat Sorin Beteringhe, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Procurorii orădeni au anunţat, încă de marţi, că încep protestele împotriva Ordonanței de Urgență 7/2019. Potrivit unor comunicate de presă, procurorii Parchetului Oradea, cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de la Parchetul Curţii de Apel Oradea au anunţat că au avut loc Adunările Generale în urma cărora s-a decis sprijinirea punctului de vedere exprimat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia şedinţei din data de 25 februarie 2019, privind necesitatea abrogării dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă numărul 7/2019. Procurorii din Bihor au hotărât să se solidarizeze cu acțiunile magistraților din țară în semn de protest față de modul în care Guvernul a înțeles să modifice legile justiției, fără consultarea magistraților. „În conformitate cu dispoziţiile art. 121 din Ordinul ministrului Justiţiei nr. 2.632/C/2014 privind aprobarea Regulamentului de Ordine Interioară al Parchetelor şi art. 97 raportat la art. 50 şi 51 din Legea nr. 304/2004, în data de 26 februarie a fost convocată Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. În urma dezbaterilor, cu votul majorităţii membrilor prezenţi, Adunarea Generală a procurorilor a apreciat că modalitatea în care Guvernul României a procedat la modificarea legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019 este de natură a afecta stabilitatea legislativă, încalcă independenţa sistemului judiciar şi principiul separării carierelor magistraţilor”, a anunțat Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Magistrații orădeni susțin că OUG 7/2019 conține prevederi neconstituționale, care pot conduce la un blocaj instituțional și la punerea Ministerului Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile specifice prevăzute în legea fundamentală a țării și în legile organice.

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Pitești, Constanța și Timişoara a fost deja suspendată de luni, pentru câteva zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției, fără ca magistrații că fie consultați. Luni seara, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiției, care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.