Programul Operaţional Regional - Cât de lung e drumul de la "întins mâna" la suflecatul mânecilor?
Ieri, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a avut loc Conferinţa Judeţeană de lucru privind "Stadiul pregătirii de proiecte pentru Programul Operaţional Regional". Evenimentul a fost organizat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care a invitat autorităţile publice din judeţul Bihor la discuţii pe marginea posibilităţii accesării de fonduri nerambursabile în cadrul POR. Din păcate, la invitaţia lansată, a răspuns un număr infim de primării, lucru care subliniază încă o dată faptul că edilii nu acordă suficient interes acestei oportunităţi.
De la lansare, au fost semnate pe întreaga regiune Nord-Vest 80 de proiecte, zece fiind cu valori mari de implementare, dintre care patru sunt pentru judeţul Bihor. Valoarea celor patru proiecte bihorene ajung la 29 milioane de euro. Primul contract semnat încă din decembrie 2008 priveşte DJ Sudrigiu-Pietroasa-Cabana Padiş. Cu toate că au trecut aproape nouă luni, Consiliul Judeţean Bihor nu a fost în măsură, până în prezent, să finalizeze procedura de atribuire a contractului de execuţie. Un alt proiect care va fi scos în aceste zile la licitaţie este revitalizarea Cetăţii Oradea, etapa I, în valoare de 8,5 milioane de euro. Cel de al treilea proiect acceptat este modernizarea Corpului B de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", în valoare de un milion de euro, iar ultimul contract parafat zilele trecute se referă la reabilitarea infrastructurii rutiere de pe 19 străzi din Oradea, în lungime totală de 9,11 km. În evaluare, mai sunt proiectele pentru reabilitarea a patru unităţi şcolare din Oradea, iar în pregătirea Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe se mai află şi alte proiecte: reabilitare Cetatea Oradea - etapa a II-a; asigurare utilităţi în Parcul Industrial, reabilitare Centre de zi pentru Asociaţi Down şi Asociaţia de Scleroză Multiplă, modernizare Centre de cazare 1 şi 2, realizare centrală termică pentru Electrocentrale şi un proiect pentru Ştrandul Municipal etc.
Primarii, dezinteresaţi de fondurile europene
Pe cât de activi s-au dovedit a fi angaţii orădeni ai DDDFE, pe atât de dezinteresaţi par să fie primarii de oraşe şi comune din judeţ. Chiar dacă primăriile din Ştei, Salonta, Marghita, Finiş, Tulca, Ciuhoi aveau în pregătire proiecte în domeniul infrastructurii sociale şi sanitare, niciun reprezentant al acestor autorităţi nu a participat la şedinţa de lucru de ieri organizată de ADR Nord-Vest. În schimb, Primăria Sânmartin şi-a anunţat intenţia de a depune un proiect pentru realizarea în Băile Felix a unui Aqua Park, a cărui valoare este de 20 milioane de euro. După şedinţa de ieri, reprezentanţii ADR Nord-Vest au vizitat Cetatea Oradea, unul dintre obiectivele care vor beneficia de sume nerambursabile în cadrul programului POR. "În aceste zile, anunţul de atribuire a lucrărilor de reabilitare va fi postat pe SEAP, urmând ca până la sfârşitul anului să fie demarată execuţia. Implementarea proiectului se va derula pe parcursul a şase ani, timp în care vor fi reintroduse în circuitul turistic opt corpuri de clădire din cetatea Oradiei. Odată cu aprobarea şi celei de a doua etape, alte patru corpuri vor fi restaurate", a precizat Marcel Boloş, directorul executiv al DDDFE din cadrul Primăriei Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.