Colegiul Director al Zonei Metropolitane Oradea a aprobat realizarea unui sistem de transport integrat în toate localităţile aparţinătoare, care să fie operat de către OTL. Pentru a putea fi realizat trebuie mai întâi ca propunerea să fie aprobată în consiliile locale. În plus, OTL ar trebui să-şi mărească flota de autobuze pentru a acoperi noile rute.

În colegiul director al ZMO, municipalitatea orădeană a propus crearea unui sistem integrat de transport în comun în zona metropolitană, operat de OTL. În prezent, firma de transport local orădeană asigură curse înspre comunele Borş şi Sânmartin, celelalte comune fiind legate de Oradea prin mai mulţi operatori privaţi. Potrivit primarilor Ilie Bolojan (Oradea) şi Bathori Geza (Borş), care ocupă funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ale ZMO, propunerea a fost aprobată de toţi primarii prezenţi la şedinţă.

Primarul Oradiei a menţionat că dacă celelalte unităţi administrativ-teritoriale vor fi de acord ca OTL să opereze pe teritoriul lor, pe aceleaşi rute operate în prezent de companiile private şi la aceleaşi ore, nu vor fi cheltuieli suplimentare. În schimb, dacă primăriile vor propune alte rute, în zone mai puţin populate, şi frecvenţe mai mari, atunci acestea vor trebui să acorde subvenţii. Municipalitatea orădeană ar vrea ca administraţia judeţeană să contribuie financiar pentru subvenţionarea acestor curse. Proiectul de sistem integrat de transport prevede includerea a trei tipuri de abonament: unul pentru municipiul Oradea, unul pentru cei care fac naveta, iar al treilea pentru cei care vor să circule cu mijloacele de transport ale OTL în toată zona metropolitană.

Primarul Oradiei recunoaşte însă că OTL nu dispune, în prezent, de flota necesară pentru a acoperi noile rute. În prezent, compania de transport local orădeană are 78 de autobuze şi 66 de tramvaie operaţionale. În baza unor proiecte cu finanţare europeană urmează să fie achiziționate 22 de autobuze, dintre care 15 hibrid, care vor înlocui o parte din flota veche. Urmează ca licitațiile pentru aceste achiziții să fie publicate în sistemul electronic de achiziții publice. Totodată, vor fi achiziționate 20 de tramvaie noi, dintre care patru vor sosi anul acesta de la Arad. Aceste vor fi vopsite în culorile orașului: roșu și albastru.

Pentru sistemul integrat de transport din ZMO, se doreşte achiziţionarea unei flote noi de 20 autobuze.
„Achiziția se va face prin compania de transport local, respectiv prin OTL, cu finanțare asigurată de Primăria Oradea. Urmează să fie găsită formula financiară potrivită, fie un credit furnizor, fie un contract de leasing. Ne dorim ca până în 2021-2022 să avem această flotă la dispoziție, ca să o putem extinde și în zona metropolitană. Sunt șanse foarte mari ca, până la finalul lunii iulie, toate consiliile locale să voteze intrarea în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio”, a afirmat primarul Oradiei.

Pe de altă parte, până la sfârşitul lunii iulie, în consiliile locale din Oradea şi Borş va fi supus aprobării un protocol de colaborare între celel două administraţii locale pe baza căruia să se poată realiza un drum de legătură între Oradea şi Santăul Mic. „Facilitarea oricărei legături spre zonele de graniță nu poate fi decât una avantajoasă. Pentru noi e vital ca cetățenii din Borș să ajungă în Oradea și cei din Oradea să poată ajunge ușor în Borș”, a declarat primarul Bátori Géza. Potrivit acestuia, porţiunea de durm de pe teritoriul comunei Borş, de 1,3 km, este pregătită să fie asfaltată în acest an. În schimb, pentru asfaltarea celor aproximativ 3 km de drum de pe teritoriul Oradiei va mai dura.

Un alt proiect la care se lucrează vizează realizarea unei benzi de circulaţie suplimentară pentru accesul de pe Calea Borşului spre Podul Densusianu. Proiectul tehnic va fi realizat de ZMO, după care va fi predat Regionalei Cluj a CNAIR.  În ceea ce priveşte drumul de legătură Oradea-Biharia, proiectul va fi aprobat în luna iunie, urmând ca cele două administraţii locale să găsească o formulă de finanţare. Drumul va avea o lungime de 5,5-5,7 m şi ar urma să coste aproximativ 10 milioane euro.