Artistul vizual orădean Roxie Stan își finalizează, în aceste zile, lucrarea din parcul Libertății. Până în prezent, proiectul ei cultural „Mozaic citadin” a atras zeci de vizitatori de toate vârstele.

Pe timpul zilei, temperatura de afară ajunge și la 37 de grade, așa că Roxie preferă să vină în parc undeva în jurul orei 18.00, pentru a-și continua lucrarea. Tânăra artistă e însoțită întotdeauna de familie - mama, sora, cele două nepoțele, dar și de prieteni, care o ajută, necondiționat, să-și definitiveze proiectul. Umbra deasă a copacilor îi protejează de razele fierbinți ale soarelui, iar munca în echipă parcă merge mai ușor. Meticuloasă și răbdătoare, Roxie a reușit, în cele două săptămâni de când a început proiectul, să dea și mai multă viață parcului Libertății.

Lucrarea ei are un caracter decorativ, eclectic, prin asemănarea cu un vitraliu colorat, în stil „Art Nouveau” sau Secession, fiind invadată de o abundență de simboluri ezoterice cu semnificații duale (feminin/masculin, taină/descoperire, pace/război, alb/negru, noapte/zi).

„Am optat pentru o dispunere simetrică a elementelor, care fac parte atât din contextul social al desfășurării evenimentului, cât și din farmecul orașului, cu arhitectura deosebită a acestuia. Lucrarea începe cu prezentarea cuplului adamic la intrarea porții spre Rai, care flutură, în mod semnificativ, stegulețele albe ale păcii. Fundalul reprezintă Grădina Edenului, iar doamna elegantă din centrul lucrării este un element de detaliu de referință, preluat din arhitectura clădirii Moskovits Miksa, și poate fi considerată drept figură protectoare a orașului”, explică Roxana Stan.

În continuare, artista prezintă Vulturul Negru, ca simbol al orașului, în paralel cu porumbelul aducător de pace, având în vedere contextul social care ne macină existența de aproape cinci luni.  

„Mai sunt prezente în lucrare și alte simboluri, precum ochiul atotvăzător, pe care l-am încadrat tot într-un element de decor. De data aceasta, este vorba despre o fereastră, care face parte din Palatul Vulturul Negru, soarele și luna, simboluri ale timpului și spațialității, o sculptură semnificativă de pe clădirea Darvas la Roche, floarea soarelui, ca simbol al norocului, fericirii și vieții prospere, de asemenea element vegetal regăsit frecvent pe clădirile orașului, fluturele, simbol al sufletului, metamorfozei și speranței etc.”, mai spune artista.

Apropo de fluturi: într-una din serile trecute, când Roxie lucra desculță la proiect, un fluture mare, frumos colorat, s-a așezat pe alee, apoi pe spatele ei, în timp ce aceasta picta.

Lucrarea este aproape gata, însă vernisajul va avea loc abia în august, deoarece orădeanca intenționează să organizeze, în același loc, și o serie de workshop-uri pentru copii și adulți, cu muzică, dans, tobe etc.

„În cadrul proiectului, voi include și o tablă de șah, unde se vor putea juca adulții”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt membrii comunității, locuitorii orașului, turiștii și toți trecătorii, care vor intra în contact cu această operă, scopul fiind acela de a face arta accesibilă prin extragerea ei din mediul formal și plasând-o în spațiul public.

Proiectul „Mozaic citadin” este finanțat prin programul Fundației Comunitare Oradea - Bursa Talentelor și a fost sponsorizat de companiile Madrugada, Celestica, Plexus, Decitex, Sema Expres, Medfam Negrea SRL și alți donatori individuali.