Bihorenii s-au alăturat demersurilor românilor din toată ţara, care îi sprijină pe ucraineni, fie protestând în stradă faţă de invazia din ţara vecină, fie donând alimente, apă, haine şi alte ajutoare. Unii dintre ei s-au oferit să găzduiască mame şi copii fugiţi din calea războiului, punându-şi casele la dispoziţia acestora. 

 

Joi şi vineri, mai mulţi tineri s-au strâns în Piaţa Unirii din Oradea, în semn de solidaritate cu Ucraina, dorind să îşi exprime în felul acesta susţinerea faţă de ţara vecină, atacată de Rusia.  Participanţii au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum „Stop Putin”, „Stop War”, „Solidaritate cu Ucraina”, „Peace for Ukraine”, dar şi steaguri ale Ucrainei. Prezent la eveniment, profesorul şi ecologistul Orlando Balaş i-a îndemnat pe români să boicoteze companiile ruseşti. „Am venit şi astăzi să-mi arat solidaritatea cu Ucraina, cu Republica Moldova, cu toţi oamenii din Europa de Est care acum stau îngrijoraţi din cauza invaziei Federaţiei Ruse, a acestui stat condus de un dictator psihopat. Îndemn cetăţenii să conştientizeze că e vorba şi de noi şi să boicotăm dacă se poate produsele şi firmele ruseşti. Nu ştiu dacă vocea noastră se aude undeva, dar eu sper ca NATO să nu privească indiferentă şi să facă ce trebuie din punct de vedere militar ca să-l înlăture pe Putin”, a spus Balaş.

Bihorenii au arătat însă că sunt dispuşi să îşi ajute vecinii şi oferindu-le transport, cazare şi bunuri de strictă necesitate. Organizaţi pe facebook, pe grupul „Oradea alături de Ucraina”, bihorenii s-au arătat dispuşi să primească în locuinţele lor mame şi copii, să îi ajute cu transportul pe cei care au nevoie, din vămile Sighet şi Siret sau să ofere alimente, apă, haine, obiecte de igienă, lapte praf sau scutece pentru copii. De asemenea, societatea civilă a reacţionat, mai multe asociaţii anunţând că organizează colecte. Crucea Roşie Bihor colectează alimente care se prepară uşor, supe instant, ceaiuri, apă, sucuri, pastă de dinţi, perii de dinţi, absorbante şi altele pentru a le transmite filialelor direct implicate în preluarea refugiaţilor, iar atunci când situaţia din teren va permite să le trimită în zona de conflict.

Cantităţi mari de alimente şi diverse produse au fost adunate şi la Restaurantul Majestic din Oradea. De asemenea, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a lansat o „colectă de urgenţă”. Se colectează: alimente de bază, neperisabile (conserve, ulei, făină etc.); scutece pentru copii, de toate mărimile; pături şi perne; haine sortate pe 3 categorii: bărbaţi, femei şi copii. Donaţiile se pot face în săptămâna 28 februarie – 4 martie (de luni până vineri), în intervalul orar 8.00 – 10.00 şi 15.00 – 17.00, în Oradea, str. Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, la Blocul D.A.R., parter.

Se pot face donaţii şi în numerar (la adresa menţionată sau la punctele de lucru ale Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea) sau în conturile asociaţiei:

Cont lei: RO27 BTRL 0050 1205 7261 6902 - Banca Transilvania

Cont euro: RO10 BTRL 0050 4205 7261 6902 - Banca Transilvania.

CUI: RO 17085486. Şi Fundaţia Comunitară Oradea a anunţat că se alătură efortului Uniunii Ucrainenilor din România Filiala Bihor și începe o acțiune de strângere de ajutoare umanitare care prin mijlocirea Sediului Central al Uniunii Ucrainenilor din România și a Ambasadei Ucrainei în România, vor fi trimise în regiunile afectate de război, precum și la refugiații sosiți pe teritoriul României (în funcție de nevoi).

Este nevoie de: obiecte necesare pentru a organiza locuri de cazare (saltele, paturi pliante, saci de dormit, covorașe de izopren), radiatoare, alimente cu pregătire rapidă: conserve, semipreparate, scutece și lapte praf pentru copii, hârtie igienică, produse de igienă intimă pentru femei (absorbante), medicamente (analgezice, antitermice), vase de bucătărie și tacâmuri de orice fel. De asemenea este nevoie de mănuși de nitril medicinale, garouri militare, tifon, bandaje pentru traumatisme, foarfece chirurgicale, bandaje/ pansament ocluziv, celox hemostatic, bandaje hemostatice, marker rezistent la apa, tub nazofaringian, dispozitiv de ventilație pulmonară.

Cei care doresc să ajute sunt așteptai la sediul din incinta Crișul Shopping Center, etajul 2, Comuniteca (intrarea dinspre strada Nicolae Jiga) începând de azi, 28 februarie, în intervalul orar 08.00 – 18.00. Ieri, reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Oradea au anunţat că au nevoie şi de voluntari. „Refugiații ucraineni au început să sosească și în Oradea și ne așteptăm ca numărul lor să crească. Căutăm voluntari care să fie disponibili în perioada următoare pentru a sprijini autoritățile locale în gestionarea situațiilor care vor apărea. Vă invităm să vă înscrieți în baza noastră de date urmând să vă contactăm pe măsură ce va fi nevoie”, este anunţul postat pe facebook. Bihorenii care doresc să ajute o pot face şi înscriindu-se pe grupul  Facebook - „Oradea, alături de Ucraina”.