Înainte cu puțin timp de încheierea sezonului de activități outdoor, peste 80 de bicicliști au participat la evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Valea Ierului ”.  

 

Traseu cicloturistic de 46 km

Pasionații de cicloturism și activități în aer liber au avut ocazia, pe parcursul unei zile, să viziteze din șaua bicicletelor colecții locale, case tradiționale, faimoasele pivnițe din comuna Sălacea și să deguste produse tradiționale de sezon.

Profitând de vremea bună, favorabilă unei drumeții pe două roți, participanții, orădeni în cea mai mare parte, dar și temerarii beiușeni, au parcurs cei 46 de km de traseu în circuit, pe drumuri de pământ, asfalt și piatră, bucurându-se de peisajul agricol și de cel rural al Văii Ierului.

Startul turei s-a dat din orașul Valea lui Mihai, unde comunitatea locală nu a dat voie nici unui biciclist să pornească la drum cu stomacul gol. În fața gării aceștia au aranjat frumos pe o masă pâine, slănină, cârnați, legume, pălincă, cafea și apă. Cu toate că participanții urmau să pedaleze pe un traseu de 46 de kilometri, nici unul dintre ei nu a refuzat ospitalitatea reprezentanților comunității locale din Valea lui Mihai.

Din ruta traseului a făcut parte și comuna Tarcea. Bicicliștii au avut ocazia să pedaleze spre Galoșpetreu pe porțiuni de drum de pe marginea căruia se întindeau lanuri de porumb, pajiști și culturi de rapiță. Ajunși în satul Galoșpetreu, aceștia au fost întâmpinați de primarul comunei Carol Bordas, care, după o scurtă prezentare a așezării, i-a servit pe toți cei prezenți cu felii de cozonac, ceai și cafea. La Galoșpetreu, bicicliștii au vizitat o casă tradițională specifică zonei. De la intrarea în curtea locuinței, o replică fidelă după o casă de secol XIX, restaurată și reabilitată, turiștii au fost întâmpinați de o poartă sculptată în lemn și de o alee pavată cu cărămizi vechi. În curte au putut fi admirate şi anexele gospodăriei unei familii de agricultori de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ghidul turiștilor, doamna Kéri Ildikó, i-a invitat pe vizitatori să vadă o parte din colecția de unelte de mână folosite de țăranii din zonă la muncile pământului și utilajele agricole utilizate înainte de perioada industrializării din sec. al XIX-lea.

Înteriorul păstrează orânduirea unei case tradiționale, fapt ce i-a făcut pe cei care i-au trecut pragul să se simtă ca „la bunici, la țară”. Din decor nu lipsesc tradiționalul cuptor, băncile din lemn, jucăriile pentru copii, icoanele și obiectele folosite în bucătărie.

Una dintre cele mai atractive componente ale gospodăriei din Galoșpetreu a fost pivnița casei, săpată în pământ și care-și păstrează aproape aceeași temperatură pe tot parcursul anului. Un ambient excelent pentru a păstra vinul rubiniu sau cel alb în condiții normale. Vinul, strugurii proaspeți și plăcintele tradiționale așezate pe cerdacul casei de către gazde au fost apreciate de către călători.

Potrivit informațiilor oferite de doamna Kéri Ildikó (soția domnului Kéri Gáspár), muzeul a fost înfiinţat în 2002 cu sprijinul profesional al Facultăţii de etnografie din Cluj-Napoca şi cu sprijin material de la Consiliul Judeţean Bihor.

 

Spre conacul din Otomani

A doua oprire a fost în satul Otomani, din comuna Sălacea, la conacul Komáromi, care a fost construit în secolul al XVII-lea, în stil baroc, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komáromi György al II-lea. Clădirea a fost renovată în perioada 2012-2013, graţie unui proiect european transfrontalier, iar în prezent este folosită drept casă de expoziţii. După ce s-au plimbat prin saloanele frumos amenajate ale conacului, turiștii au fost din nou întâmpinați în una din săli cu mâncare tradițională. Din meniu nu au lipsit preparatele din porc, cozonacul și gustoșii struguri. Drumul până la Sălacea a fost suficient de provocator pentru ceea ce a urmat. Cunoscut ca satul celor 1000 de pivniţe, Sălacea era animată de săteni, care fie își încărcau roadele de pe câmp, fie erau preocupați cu culesul strugurilor, zdrobirea lor și mai apoi cu umplerea doagelor cu vin. Localnicii i-au poftit pe turiști să le viziteze pivnițele și să guste un pahar de must din recolta recentă, iar cei mai curajoși au fost îmbiați cu un pahar de vin. În capătul unei ulițe cu pivnițe turiștii au fost invitați să viziteze Casa Slujitorilor din Sălacea. O construcție specifică din Valea Ierului, în care, în trecut, locuiau cei care munceau pe moșiile din zonă. Acum, în Casa Slujitorilor, a fost amenajată o colecție particulară cu obiecte tradiționale de uz caznic.

După o zi splendidă de toamnă petrecută în aer liber, turiștii s-au întors la Valea lui Mihai. Nici de această dată comunitatea locală nu a lăsat pe nimeni înfometat. Fiecare biciclist a primit câte o porție de papricaș, cald, gătit cu drag de gospodarii locali.

 

Numărul traseelor, în creștere

Conceptul „Redescoperă Bihorul pe biciletă” se află la a VII-a ediție și este apreciat de comunitățile locale și cele de bicicliști. În urma acestui proiect, Agenția de Management al Destinației Bihor a identificat cinci trasee cicloturistice în circuit și unul care necesită întoarcerea pe aceeași rută, toate în destinații turistice diferite ale județului Bihor: trei în Pădurea Craiului, unul în Platoul Carstic Vașcău, două în Valea Ierului.

Prin acest eveniment, Agenția de Management al Destinației Bihor își propune încurajarea cicloturismului și activităților în aer liber, promovarea turistică a zonelor cu potenţial viniviticol, a patrimoniului cultural şi arhitectural din judeţul Bihor.

Toți participanții la evenimentul Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Valea Ierului au primit câte un voucher care poate fi folosit la King Pong Oradea - Table Tennis Club (www.kingpong.ro) timp de 2 ore, iar primii 20 extrași la tombolă au primit câte un tricou inscripționat în engleză cu sloganul „Discover Bihor”.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Valea Ierului” a fost organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu primăria oraşului Valea lui Mihai, respectiv primăriile comunelor Sălacea şi Tarcea.