La referendumul organizat duminică, 12 septembrie, în comuna Abrămuţ s-au prezentat la urne aproape 40% dintre persoanele cu drept de vot, aproape toţi votând pentru mutarea centrului de comună în localitatea Petreu şi schimbarea numelui comunei din Abrămuţ în Petreu. 

Pe listele electorale permanente sunt trecute 2.421 de persoane, din care 963 au participat la vot, ceea ce înseamnă o prezenţă de 39,77%. Pentru ca referendumul să fie validat era nevoie de o prezenţă la vot de 30% din cei înscrişi pe liste, adică 730-750 de persoane.

După numărarea voturilor, a reieşit următorul rezultat: 868 de persoane au votat pentru, 34 împotrivă, iar 61 de voturi au fost nule.

Unul dintre argumentele mutării centrului de comună la Petreu este că această localitate este mult mai dezvoltată decât Abrămuţ. Mai exact, în Petreu sunt peste 1.400 de persoane pe listele electorale, numărul fiind „mai mare decât a celorlalte trei sate aparţinătoare la un loc, respectiv Abrămuţ, Făncica şi Crestur, care nici măcar nu au o mie de persoane înscrise pe lista permanentă”, potrivit primarului Barcui Barna. El a mai menţionat că tot în Petreu este şcoala principală şi sediul Poliţiei.

Acţiunea a pornit din anul 2009, la solicitarea locuitorilor din satul Petreu. Hotărârea de consiliu local care prevedea organizarea unui referendum local a fost atacată de către Prefectură în contencios administrativ. Deşi Primăria a câştigat şi la Judecătorie, la Tribunal şi la Curtea de Apel, hotărârea nu a mai fost folosită timp de 12 ani din cauza proiectelor discutate de reorganizare teritorială. Demersurile au fost reluate în luna iunie a acestui an. Potrivit primarului, după referendum urmează să fie elaborată şi adoptată o lege care să prevadă mutarea sediului de comună şi schimbarea denumirii acesteia.